Stanislav Kliment: Maďarsko příchod kvótami přikázaných migrantů nezvládne

27.11.2015 13:46

Rozhodnutí Evropské unie o případném povinném přijímání migrantů by Maďarsko neuneslo. V oblastech školství, zdravotnictví a sociálních věcí by to přineslo nezvládnutelné náklady. Řekl to dnes státní tajemník ministerstva lidských zdrojů Bence Rétvári. Záměr unie charakterizoval jako nebezpečný, v rozporu se zájmy Maďarska a také protiprávní.

Stanislav Kliment: Maďarsko příchod kvótami přikázaných migrantů nezvládne
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Maďarsko již začalo stavět ochranný plot proti imigrantům

Agentura MTI ve svém servisu uvádí, že ve zdravotnictví by bylo třeba vybudovat kapacity s náklady desítek miliard forintů. Rétvári připojil, že nikdo nic neví, jaké nemoci překonali, jaký je jejich zdravotní stav. V sociální oblasti by Maďarsko neuneslo náklady na mateřské dovolené ani přídavky na děti. Školství by se nevyrovnalo s desítkami tisíc dětí, které by potřebovaly nové školy, speciální metodiku výuky, učebnice.

Mnoho dětí migrantů již několik let nechodí do školy, ovládají pouze mateřský jazyk. Na takové situace není pedagogický sbor připraven. Zdá se, že na takovéto detaily ti, kteří chtějí migranty nuceně „distribuovat“ po Evropě, nemyslí. Nezabývají se jimi ani ti, kteří státům naší části Evropy vyhrožují ztrátou přístupu k evropským fondům, jestliže se tomuto sociálnímu řízení nepodřídíme.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.