Stanislav Kliment: Šešelj - Nikolić a Vučić jsou zrádci

17.11.2014 21:41

Tisíce lidí se zúčastnily v Bělehradě shromáždění na počest lídra Srbské radikální strany Vojislava Šešelje, který byl ve středu dočasně propuštěn z vězení ICTY v Haagu s ohledem na zhoubnou nemoc. Srbský politik se do vlasti vrátil po dvanácti letech od chvíle, kdy se dobrovolně vydal soudu. Šešelj se rovněž zúčastnil části společné mše srbského pravoslavného patriarchy Irineje a patriarchy Moskvy a veškeré Rusi Kirilla v Chrámu sv. Sávy, na které byla i řada vládních činitelů.

Stanislav Kliment: Šešelj - Nikolić a Vučić jsou zrádci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Setkání se Šešeljem se konalo na bělehradském Náměstí republiky, kde lidé  mávali srbskými vlajkami a portréty Šešelje a také ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruské diplomacii je přičítáno, že dosáhla propuštění Šešelje z haagského vězení. Naopak na adresu nynějších bělehradských politiků zaznívaly urážlivé výkřiky. Sám Šešelj v té souvislosti řekl, že nynější prezident Tomislav Nikolić a předseda vlády Aleksandar Vučić jsou zrádci, kteří prodávají svoji čest a charakter a jsou služebníky západních mocností. Připomeňme, že oba v minulosti byli členy Radikální strany Srbska a Nikolič několik let zastupoval nepřítomného Šešelje. Srbská radikální strana se v čele se svým řádným předsedou nyní stává pro vedení Srbska velkým nebezpečím, protože  bude chtít na příští rok vyvolat předčasné volby a vyhrát je. Tuto myšlenku od středy předseda SRS vyslovil již několikrát. "Nebudeme čekat až vyprší plné funkční období. Volby budou příští rok,“ pronesl V. Šešelj. Srbsko by podle něho mělo zastavit integraci s EU a prohloubit spolupráci s Ruskem. Na adresu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii potom řekl, že je to "globalistické zraněné zvíře", které ničí životy významných srbských politiků a generálů. Není vyloučeno, že by se bělehradští normalizátoři mohli pokusit Šešelje zbavit v dohodě s Haagem a Bruselem. Již totiž zaznělo, že pokud ICTY Srbsko požádá o opětovné vydání, bělehradská vláda tak učiní. 

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…