Stanislav Kliment: Ve Varšavě přešetří divokou reprivatizaci

13.10.2016 18:01

Polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro na mimořádné tiskové konferenci informoval o obnově vyšetřování několika desítek případů privatizace nemovitostí ve Varšavě. Ve hře jsou nemovitosti v hodnotě stovek milionů zlotých (1 zlotý = 6.289 Kč).

Stanislav Kliment: Ve Varšavě přešetří divokou reprivatizaci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Na ilustraci polského týdeníku wSieci Gronkiewicz-Waltz a potomek původních vlastníků před domem, který varšavští úředníci rodině prezidentky města prodali za hubičku.

Jak Z. Ziobro informoval, pochybnosti vzbuzuje až 28 případů vyšetřování z celkového počtu 41, tedy více než dvě třetiny. Podle jeho slov byla v minulosti odmítnutí či zastavení šetření neodůvodněná a dojde tedy k jejich obnovení.

„Do nedávna to bylo tak, že zločinci mohli klidně spát. Často vlivní měli konexe mezi elitními právníky, ale také mezi politiky ve Varšavě. Takový klid ale neměli nájemníci. Ti byli vyhazováni na ulici nebo jakýchsi náhradních bytů,“ řekl Ziobro. Podle jeho slov se vyšetřování dotkne i případné odpovědnosti v řadách prokuratury.

V současnosti má být podle tisku také zahájeno opětovné šeření prodeje domu rodině prezidentky Varšavy Hanny Gronkiewicz-Waltz. Týdeník „Wprost“ svého času odhalil kulisy prodeje lukrativní nemovitosti, díky které muž političky Občanské platformy Andrzej Waltz vydělal miliony zlotých. Podle Wprost přitom dům patřil zcela jiným vlastníkům, jimž bylo vydání nemovitosti odepřeno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…