Americké jaderné zbraně do Polska? Duda po návštěvě Washingtonu řekl více

21.04.2024 17:31 | Monitoring

Polský prezident Andrzej Duda byl před měsícem v USA. A teď prozradil i jeden z důvodů státní návštěvy. Polsko by se nebránilo umístění amerických jaderných raket na svém území. Kvůli Rusku.

Americké jaderné zbraně do Polska? Duda po návštěvě Washingtonu řekl více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Rozhovor s polským prezidentem začal na lehkou notu. „Každá návštěva Spojených států slouží k posílení vztahů mezi Polskem a USA, stejně jako každá americká návštěva Polska na vysoké úrovni. Bez ohledu na to, kdo je aktuálně u moci v Polsku a bez ohledu na to, kdo je u moci ve Spojených státech, je povinností polských úřadů zajistit co nejlepší vztahy mezi našimi zeměmi,“ řekl polský prezident pro polský deník Fakt.pl.

Andrzej Duda zdůraznil, že je potřeba udržovat se Spojenými státy výborné vztahy nejen na politické úrovni, ale i na té armádní. Však Polsko k letošnímu roku zvýšilo výdaje do polské armády na 4 % HDP svého rozpočtu. „Měli bychom mít ty nejlepší možné vztahy na všech stranách americké politické scény, jak mezi demokraty, tak republikány. Také mezi těmi, kteří se zabývají bezpečnostními otázkami ve Spojených státech, včetně amerických generálů. A to jak těch, kteří působí v americké armádě, tak i těch, kteří jsou v důchodu.“ myslí si Duda.

Andrzej Duda byl pozván americkým prezidentem Joem Bidenem k příležitosti 25. výročí vstupu Polska do NATO. A tam potkal a hovořil s mnoha vlivnými hráči americké politiky. „Pro mě byla ta návštěva důležitá z politického hlediska také proto, že jsem měl v Kongresu také důležitá jednání s klíčovými americkými politiky: s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s menšinovým vůdcem Hakeemem Jeffriesem. A demokratičtí a republikánští lídři v Senátu. Byla to velmi dobrá jednání, hlavně na téma bezpečnosti Polska, naší přítomnosti v NATO a hrozeb vyplývajících z ruské imperiální politiky,“ řekl v rozhovoru Duda. Setkal se, mimo jiných dalších, i s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem.

S Trumpem se Andrzej Duda setkal na soukromé večeři, protože Trump nyní nezastává žádnou veřejnou funkci. Ale přesto Dudu k Trumpovi váží přímo přátelské vztahy. A vzpomínky. „Z této spolupráce je mnoho vzpomínek, ale i úspěchů, což je pro mě osobně velmi důležité. Připomeňme, že to byly pro Polsko velmi důležité zbrojní kontrakty, které jsme v té době mimo jiné uzavřeli: na nákup stíhaček F-35, zvýšení rozsahu americké vojenské přítomnosti v Polsku, velení V. armádního sboru USA v Poznani... To byla rozhodnutí, která padla za prezidentování Donalda Trumpa. Opravdu chci zdůraznit, že od té doby jsme přátelé. Hrozně rád si s ním povídám, protože je to nesmírně zajímavá osobnost a má velké zkušenosti, politické i obchodní,“ řekl polský prezident.

Prezident Duda hovořil i v sídle OSN. Všude zdůrazňoval, že Rusko nesmí vyhrát válku na Ukrajině a jak tomu mohou západní státy pomoci. „Opakuji prezidentu Bidenovi, členům Kongresu USA a zde v sídle OSN, že naším dnešním nejdůležitějším úkolem jako představitelů svobodného světa je nenechat Rusko vyhrát válku na Ukrajině,“ řekl Duda v rozhovoru.

A došlo i na otázku jaderných zbraní umístěných v Polsku. Polský prezident o takové možnosti tvrdě jedná. „To je již nějakou dobu tématem polsko-amerických rozhovorů. Už jsem o tom několikrát mluvil. Musím přiznat, že když jsem se na to zeptal, deklaroval jsem naši připravenost. Rusko stále více militarizuje Kaliningrad. V poslední době přemisťuje své jaderné zbraně do Běloruska.

Pokud se naši spojenci rozhodnou rozmístit jaderné zbraně v rámci sdílení jaderných zbraní také na našem území k posílení bezpečnosti východního křídla NATO, jsme na to připraveni. Jsme spojencem v Severoatlantické alianci a máme v tomto ohledu také závazky, což znamená, že prostě provádíme společnou politiku,“ pravil Duda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláci budou první na ráně!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseejet3 , 21.04.2024 18:04:33
Že jsem si v roce 1989 raději neusekl ruku, kterou jsem hrkal na václaváku klíči! Z České republiky se stala díky pětihnusu válečná hnusná republika! FUJ!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…