Štěpán Křeček: Benzín je nejdražší od prosince 2014. Cenu ropy ovlivňuje bouře Gordon

05.09.2018 21:35

V souladu s naší minulou prognózou došlo v uplynulém týdnu k růstu cen pohonných hmot. V úterý 4. září dosahovala průměrná cena benzínu hodnoty 33,49 koruny, což bylo nejvíce od konce roku 2014. Zdražování můžeme pozorovat i u nafty, která však prozatím nepřekonala průměrnou cenu z července letošního roku.

Štěpán Křeček: Benzín je nejdražší od prosince 2014. Cenu ropy ovlivňuje bouře Gordon
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V dalším týdnu lze očekávat, že čerpací stanice budou mírně zdražovat. Současné ceny se však již začínají přibližovat svým maximům a postupně přejdou do stagnace.

V uplynulém týdnu nejprve docházelo ke zdražování ropy Brent z úrovně 76 dolarů za barel na více než 79 dolarů za barel. V posledních dnech však docházelo k výprodejům a cena se vrátila k úrovni 77 dolarů za barel. Podobný vývoj byl zaznamenán i u americké lehké ropy WTI. Současné ceny ropy odpovídají úrovni z července letošního roku. Podobně se vyvíjí i kurz koruny vůči dolaru. Z těchto parametrů lze usuzovat, že výrazné tlaky na další růst cen pohonných hmot budou postupně slábnout. Pumpaři se však kvůli drahému předzásobení budou snažit udržovat vysokou cenovou hladinu benzínu i nafty.

Cenu ropy v posledním týdnu ovlivňovalo počasí. Nejprve docházelo k růstu ceny, protože ropné společnosti uzavíraly pobřežní plošiny ze strachu z tropické bouře Gordon. Investoři přitom očekávali výpadky v dodávkách na světové trhy. Následně však docházelo k oslabování tropické bouře a jejímu odklonu z míst, kde se těží ropa. To snížilo obavy investorů z nižší produkce a cena ropy začala klesat. Na trzích nadále přetrvává napětí z turecké měnové krize, která se rozšiřuje na další trhy, což by mohlo vést ke snížení poptávky po ropě. Na druhou stranu stále není vyřešeno, jak se nahradí výpadek íránské produkce 1,5 milionu barelů denně po uvalení amerických sankcí v listopadu. Ve hře je scénář, že dojde ke skokovému nárůstu ceny ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.