Štěpán Křeček: ČNB nezměnila úrokové sazby

30.03.2019 7:33

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby na současných úrovních. Základní úroková sazba bude nadále činit 1,75 procenta. Diskontní sazba, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, bude nadále činit 0,75 procenta. Rovněž lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, zůstane na úrovni 2,75 procenta.

Štěpán Křeček: ČNB nezměnila úrokové sazby
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V roce 2018 jsme mohli nejen v České republice pozorovat rychlý růst úrokových sazeb. Situace se však změnila a narůstající ekonomická nejistota nutí centrální banky k větší rozvážnosti. Lze proto očekávat, že v letošním roce se úrokové sazby budou měnit jen mírně. Důvodem pro zvyšování úrokových sazeb v České republice by mohla být rostoucí cenová hladina, která reaguje na prudký růst mezd.

„Vyšší úrokové sazby vedou k omezení investic firem a spotřeby domácností. To by zbrzdilo ekonomický růst, který není v nejlepší kondici. Rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na současných úrovních je proto odpovědný krok vůči českému hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Růst úrokových sazeb je nepříjemný pro dlužníky. Naopak věřitelé ho vítají, protože jim umožňuje lépe zhodnocovat finanční prostředky. Na růstu úrokových sazeb zpravidla vydělávají banky. Ty koneckonců v roce 2018 realizovaly historicky nejvyšší čistý zisk v souhrnné výši 82,1 miliardy korun. Naopak stát jako jeden z největších dlužníků na růstu úrokových sazeb prodělává, protože si musí půjčovat za méně výhodných podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…