Štěpán Křeček: Česká národní banka zkrotila inflaci. Zlepší se situace na realitním i pracovním trhu

15.02.2018 10:57

„České národní bance se prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb podařilo nasměrovat inflaci zpět k inflačnímu cíli. Po celý rok 2018 lze očekávat, že se inflace bude pohybovat ve svém tolerančním pásmu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Česká národní banka zkrotila inflaci. Zlepší se situace na realitním i pracovním trhu
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Meziroční míra inflace v lednu zpomalila na 2,2 % a začíná se blížit inflačnímu cíli ve výši 2,0 %. Jasně se tak ukazuje, že zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou je účinným nástrojem na krocení inflace. Díky rostoucím úrokovým sazbám by se navíc mohlo zastavit přehřívání realitního trhu, protože hypotéky budou hůře dostupné. V případě, že v české ekonomice zafunguje takzvaná Phillipsova křivka, která vyjadřuje vztah mezi inflací a nezaměstnaností, mohlo by se zmírnit napětí na pracovním trhu.

„Nižší míra inflace by mohla uvolnit napětí na pracovním trhu. Rostoucí úrokové sazby by zas mohly zmírnit přehřívání realitního trhu. Česká národní banka tak svými opatřeními účinně řeší nejpalčivější problémy tuzemské ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Česká ekonomika je dlouhodobě nízkoinflační. Toto nastavení vyhovuje držitelům finančních prostředků, kterým se úspory znehodnocují jen mírně. Vysoká cenová stabilita naopak nevyhovuje dlužníkům, kterým nízká inflace příliš nesnižuje reálnou hodnotu úvěrů. Vzhledem k relativně nízkému zadlužení veřejných rozpočtů lze nízkou hladinu inflace považovat za vyhovující pro Českou republiku. Nízká inflace slouží jako stabilizační nástroj tuzemského hospodářství a napomáhá skvělé kondici české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.