Štěpán Křeček: Česká společnost začíná být rovnostářská

10.03.2017 14:19

„Medián mezd roste v České republice rychleji než průměrná mzda. To ve svém důsledku znamená, že se ve společnosti zmenšují příjmové rozdíly. Chudým lidem rostou mzdy rychleji než těm bohatým a česká společnost se stává rovnostářskou,“ analyzoval ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Štěpán Křeček: Česká společnost začíná být rovnostářská
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze.

„Zajímavá je také skutečnost, že v nepodnikatelské sféře rostou mzdy rychleji než v té podnikatelské. V případě, že tento vývoj bude pokračovat, mohou lidé odcházet ze soukromého sektoru do veřejného. To by však mělo negativní důsledky na celý pracovní trh, dodává ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Analytické závěry jsou učiněny na základě dnes zveřejněných dat ČSÚ, kdy průměrná mzda vzrostla o 4,2 % na 29 320 Kč, a medián mezd vzrostl o 6,0 % na 25 061 Kč. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 3,7 %, v nepodnikatelské sféře vzrostla o 6,1 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla