Štěpán Křeček: Nafta je dražší než benzín

09.11.2018 12:03

Začátkem listopadu průměrná cena nafty převýšila průměrnou cenu benzínu. Stalo se tak poprvé od roku 2015. Současný vývoj cen pohonných hmot je ovlivněn děním na světových trzích, kde vzrostla poptávka po topné naftě. Kvůli tomu zbývá méně ropy na výrobu motorové nafty, což se odráží v růstu koncových cen.

Štěpán Křeček: Nafta je dražší než benzín
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Cena ropy na světových trzích v průběhu října klesla z více než 85 dolarů za barel až k úrovni 72 dolarů za barel. Tento vývoj se přenáší do cen benzínu a motorové i topné nafty. Z těchto důvodů by na čerpacích stanicích mělo docházek k výraznému poklesu koncových cen. Pumpaři v České republice však zatím zlevňují jen benzín, a to jen velmi mírně. Lze proto očekávat, že v příštích týdnech dojde pod tlakem konkurence k výraznějšímu poklesu v cenách pohonných hmot.

Vysokým cenám pohonných hmot v poslední době nahrává slabý kurz koruny vůči dolaru. Aktuálně je třeba vynaložit 22,50 koruny na nákup jednoho dolaru. Začátkem letošního roku šlo dolar pořídit o přibližně dvě koruny levněji. Česká republika musí surovou ropu i pohonné hmoty dovážet ze zahraničí. Slabý kurz koruny přitom prodražuje dovoz a přispívá k vysokým cenám na čerpacích stanicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…