Štěpán Křeček: Slova o nejrychlejším růstu globální ekonomiky se rozplynula jako pára nad hrncem

10.04.2019 19:26

„Obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou se chýlí ke konci, což může vyvolat růstový impulz pro globální hospodářství. Evropské unii však hrozí, že se pozornost Donalda Trumpa přenese z Číny do Evropské unie. Tím by se nepřímé dopady obchodních válek mohly proměnit na přímé a ekonomická situace v Evropské unii by se začala zhoršovat,“ upozorňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Slova o nejrychlejším růstu globální ekonomiky se rozplynula jako pára nad hrncem
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Před rokem touto dobou odhadoval Mezinárodní měnový fond, že česká ekonomika v roce 2018 vzroste o 3,5 procenta. Dnes již víme, že tento odhad zůstal nenaplněn a hrubý domácí produkt v loňském roce vzrostl pouze o 2,9 procenta. Pro letošní rok se Mezinárodní měnový fond drží více při zemi a odhaduje, že české hospodářství vzroste o 2,9 procenta. Ve srovnání s dnes zveřejněnou makroekonomickou predikcí Ministerstva financí se však stále jedná o optimistický odhad.

Globální hospodářství by v letošním roce mělo vzrůst o 3,3 procenta. V příštím roce by tempo růstu mělo zrychlit na 3,6 procenta. Mezinárodní měnový fond přitom předpokládá, že se bude zlepšovat situace v Číně, která se snaží stimulovat své hospodářství snižováním daní. K pozitivnímu vývoji by měla přispět i situace na finančních trzích, kde se po katastrofálním roce 2018 blýská na lepší časy.

Stačil jeden rok a místo slov o nejrychlejším ekonomickém růstu globálního hospodářství od roku 2011 stále častěji zaznívají slova plná obav. Mezi nejpalčivější problémy patří obchodní války, které se mohou proměnit z konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou na konflikt mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Takový vývoj by mohl hospodářsky ochromit Evropskou unii, která se již dnes musí potýkat s problémy kolem brexitu, přísnými emisními standardy v automobilovém průmyslu a zhoršující se ekonomickou situací v některých zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…