Štěpán Křeček: Důchodci utrácejí navýšené penze, tržby obchodníků rostou

06.04.2019 11:34

Maloobchodní tržby v únoru meziročně vzrostly o 5,1 procenta. Výrazný nárůst tržeb byl zaznamenán u nepotravinářského zboží, kde došlo k meziročnímu zvýšení o 7,7 procenta. Rostoucí tržby byly zaznamenány i u potravin, pohonných hmot a prodeje motorových vozidel. Naopak za opravy motorových vozidel tržby klesly o 1,3 procenta.

Štěpán Křeček: Důchodci utrácejí navýšené penze, tržby obchodníků rostou
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Růst tržeb byl nejznatelnější u internetových obchodů, kde došlo ke skokovému navýšení o 18,6 procenta. Tržby internetových obchodů rostou kontinuálně, což souvisí s novými nákupními trendy. Lidé při nakupování po internetu mohou srovnávat různé nabídky. To vytváří pocit výhodných nákupů. V konečném důsledku tak lidé nakoupí více zboží, díky čemuž rostou tržby internetových obchodů.

„Rostoucí tržby umožňují obchodníkům hradit zvýšené náklady spojené s růstem mezd zaměstnanců a zvyšujícími se cenami nájmů a energií. K růstu tržeb přispěla navýšená spotřeba seniorů, která byla vyvolána výrazným zvýšením penzí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

K růstu tržeb napomáhají rostoucí příjmy domácností. Kromě růstu mezd hraje roli i výrazné zvýšení penzí. Jejich průměrná výše vzrostla o 900 korun měsíčně. Senioři mají více peněz než v minulosti, které utrácí v české ekonomice. Růst mezd a penzí navyšuje spotřebu, což má stimulační efekt pro hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.