Studentská komora Rady vysokých škol: Rektoři, ignorujte 28. října slavnosti na Hradě

21.10.2015 13:01

Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ) se usneslo, že vyslovuje podporu České konferenci rektorů (ČKR) v jejím Prohlášení k 28. říjnu 2015 na Pražském hradě ze dne 16. října tohoto roku a vyzývá členy ČKR k neúčasti na Předávání státních vyznamenání prezidentem republiky u příležitosti oslav 28. října.

Studentská komora Rady vysokých škol: Rektoři, ignorujte 28. října slavnosti na Hradě
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Jak uvádí samotná ČKR, navzdory jasným stanoviskům mnoha osob a institucí, které opakovaně zdůrazňovaly, že okruh zvaných hostů na oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění nemůže být ovlivňován případnými neshodami z minulosti, nebyli opět pozváni představitelé dvou významných vysokých škol – Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Rektoři vysokých škol jsou volenými zástupci jednotlivých akademických obcí a jsou tak reprezentanty vzdělanosti v této zemi. Důkazem vyspělé politické kultury hlavy státu by mimo jiné mělo být chápání Jejich magnificencí rektorů coby přirozených partnerů bez ohledu na případné osobní antipatie,“ komentuje usnesení předseda SK RVŠ, Hynek Roubík.

Předsednictvo SK RVŠ se dále usneslo, že případnou absenci ostatních rektorů českých vysokých škol na Hradě dne 28. října nevnímá jako neúctu k České republice, nýbrž ji bere jako zásadní vyjádření nesouhlasu s postupem pana prezidenta Miloše Zemana, a proto k ní také vyzývá.

„My, studentští zástupci, velmi oceňujeme skutečnost, že akademické prostředí dokáže jít příkladem, a zdůrazňujeme, že by také mělo být připraveno zhostit se své role morální autority ve společnosti a vyjádřit oprávněný nesouhlas s jednáním hlavy státu,“ dodává k usnesení Barbora Stuhlová, místopředsedkyně SK RVŠ.

O SK RVŠ

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) zastupuje všechny studentky a studenty vysokých škol v České republice. Prosazuje jejich zájmy na národní a mezinárodní úrovni. Členové SK RVŠ jsou delegáti všech veřejných a státních vysokých škol a dále také delegáti z členských soukromých VŠ. SK RVŠ reprezentuje názor českých vysokoškoláků na národní i mezinárodní úrovni, usiluje o spolupráci mezi studujícími a vyučujícími, dialog s vládou České republiky a orgány veřejné správy, a o rozvoj akademické samosprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…