Svatopluk Otava: Není úniku. Ukradená televize vás otráví i při hokeji

14.05.2016 11:12

To už je nepochopitelná mánie, jak se i sportovní komentátoři z MS v hokeji dají (nebo možná musí?) zapojit do všeobecné protiruské kampaně. Ba dokonce i zadání na vytvoření politické reportáže kolektivně a beze zbytku splnili. A to Rusové ani hrát nemusejí, stačí prostý fakt, že si dovolili uspořádat Mistrovství světa, které organizačně i zázemím bezchybně klape podobně, jako olympiáda v Soči.

Svatopluk Otava: Není úniku. Ukradená televize vás otráví i při hokeji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Je to vůbec regulérní šampionát?

Ono docela stačí glosovat „podivný“ úbytek lotyšských fanoušků, jichž přijelo podpořit svůj tým méně, než v minulých letech. Lotyšsko předvádí docela pohledný hokej, dobře se poměřuje i s nejsilnějšími týmy a podporu svých příznivců si jistě zaslouží. Ale je jich méně…! Proč to….?, lámou si hlavu čeští komentátoři, dopředu znajíce i odpověď, co mají poznamenánu ve scénáři. Za všechno zase může zlý Putin.

Televizní prostřihy ukazují krásné Baltičky a kreativně vyzdobené podporovatele národního týmu Lotyšska, komentátoři vzpomínají na masu veselých a přívětivých Lotyšů na MS v Praze, no to se teď s Moskvou prý vůbec nedá porovnat. Z Moskvy jsou pak interviewováni tvrdí odhodlaní funs, co se prý Rusů nebojí a milují bubny.

Nebyl sice zaznamenán žádný případ, kdy by se snad zástupcům kteréhokoli národa v Moskvě nebo Petrohradě zkřivil na hlavě jediný vlásek, ale to víte…., známe ty záštiplné Rusy.  Určitě je ta objektivní slušnost, kterou projevují jen provokativní maskou. Ve skutečnosti laskavé Lotyše natolik vyděsili, že raději do Ruska vůbec nepřicestovali.

Drang nach osten…, to byly časy!

Nepadla ani zmínka o tom, že třeba i v Lotyšsku se najde část obyvatelstva se zbytky svědomí, co se prostě stydí jet k sousedům, které hystericky očerňují z „chystané agrese“ proti své zemi. Taky se nikde nezmiňuje, že unijní trpaslík si dovoluje diskriminovat téměř třetinu vlastního obyvatelstva tím, že jim upírá základní občanská práva volit a být volen. Což je „hodnotově“ bruselskými licoměrníky tolerovaná skutečnost a postavení rusofonního lotyšského obyvatelstva v roli společenských páriů se nikde zbytečně nepřetřásá. A že by to na pár facek klidně mohlo být.

Pobaltských Germánů, kteří tak „milují bubny“ je zkrátka letos v Rusku méně. Oni ale i jejich předkové milovali bubny stejně, jako svého času němečtí bratranci. A na účast Lotyšů v prestižním „hodnotovém“ klubu SS vzpomínají v Pobaltí s jemnou nostalgií dodnes a fašistické potlachy se konají za blahovolné politické tolerance.

Nechystá se nějaký ten „majdánek“?

A tak se jednomu nabízejí podivné, náhodné reminiscence. Když bylo světové a hlavně evropské obyvatelstvo zaměstnáno sledováním sportovních bojů na Olympiádě v Soči, kyjevští pučisté připravovali státní převrat za asistence „neviditelného“ torpédoborce Cook patrolujícího v Černém moři. Momentálně harcuje Cook po Baltu a ruští piloti svůj zdroj obveselení již také navštívili a podobně jako před téměř dvěma lety americké matrosy vylekali a notně otrávili.

Raději být špatným prorokem než aby došlo na nějaký ten analogický export „našeho způsobu života“, „lidských“ práv a evropských „hodnot“ kamsi. Taky bychom už potom mohli být kdesi… A opravdu, ta Ukradená televize umí otrávit i při sportu….

Svatopluk Otava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…