Svatopluk Otava: Pravidla mezinárodního lupičství

05.04.2016 8:13

Zveřejnění několika tisíc jmen největších daňových podvodníků světa je jistě bohulibý čin. A 283 Čechů mezi nimi dává světu na vědomí, že jsme se opět „neztratili“ a naznačuje to i část odpovědí na tristní stav současného majetku státu. Našeho majetku.

Svatopluk Otava: Pravidla mezinárodního lupičství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Když se to tak vezme, nic se vlastně nestalo. Ještě ani neuschla tiskařská čerň na „megaskandálu“ panamapapersových uprchlíků před daněmi a už se v médiích objevují „zasvěcené“ komentáře „expertů“ o tom, že se vlastně nejedná o nic nelegálního. Jistě – a v tom je právě ten problém.

VE VĚKU FIALOVÉ MAFIE

Takový Lucky Luciano byl z dnešního pohledu vlastně amatér. Loupil, kradl, vraždil, sem tam si koupil policajta nebo soudce, ale nakonec přece jen narazil. Západní „civilizace“ přešla o úroveň výše. Koupila si „Právo“. Majitelé „bezejmenných“ společností – „ofšóráci“, nositelé „bezejmenných“ akcií, „odkláněči“ posvěcení platnou legislativou – to je to pravé, ořechové.

A soudci, advokáti, jakož i prokurátoři jsou dnes v žoldu peněz. Komická zdůvodnění nekřesťanských platů fialové mafie, jež namlouvají veřejnosti tezi o bránění korupci, jsou důsledkem vítězství peněz nad hmotou i myšlenkou. I jednoduchému člověku je jasné, že jestli se zvýší plat „neúplatného“ vykladače pravidel, musí mu dát příště do obálky tolik, aby se mu „výklad“ vyplatil. Čili více. Ale neodbočujme.

QUI PRODEST?

„Panamapapersová“ jména  zahrnují pestrý vzorek mezinárodního podvodnictva. V třaskavém koktejlu současné politické situace na světě je docela zvláštní načasování  hackerského útoku do chráněných databází společnosti, která si na legitimizaci peněz odkudkoli založila byznys. Miliardáři z Evropy i Jižní Ameriky, z Asie s akcentem na Čínu. Nenašlo se sice nic proti šéfům velmocí, jako jsou prezidenti Si Ťin pching nebo Putin, tudíž bylo nutno použít zajímavého terminu technicu pro jakoukoli lumpárnu, tzv. „osobám blízkým“.

A povšimněme si – ani jedno jméno ze země byznysu zaslíbené – USA. Tak člověka maně napadá myšlenka na to, že jedna ze společností disponující dostatečným technologickým i hackerským potenciálem, která by byla schopna přes jakéhosi „bílého koně“ odtajnit zveřejněné miliardy dat, je jakási CIA. Proč? No – hodí se to.

Obecně se zatím Agentuře nedaří směrovat planetu ke globální rvačce bez fyzické účasti porcovatelů světa, takže nějaké to odvrácení pozornosti hlavně na úkor Východu a Evropy nemůže škodit. Roztomilé obsluhování ohýnků na Ukrajině, v Sýrii, Ázerbajdžánu, řízení islamizace Evropy za účelem výroby ovladatelnějších euroblbů, to všechno malinko upozadíme a nabídneme pro změnu „morální“ téma.

Přitažené za vlasy? Možná. Ale spekulace je přece povolený způsob množení majetku, proč by neměla být povoleným způsobem množení alternativ k tématu. A přitom nemusíme hned „slyšet trávu růst“. Každý nechť si utvoří svůj názor.

PENÍZE NEBO ŽIVOT?

Nic si nenamlouvejme. Za Boha jsme si vyvolili Zlaté tele. Peníze už neslouží směně, ale společnosti lidí vládnou. Vládnou nejen ohýbáním paragrafů žoldáky „Práva“. Vládnou podstatou  ideje peněz pro peníze, „finančními deriváty“, burzou. Vládnou zaměstnáváním potenciálu inteligentních nemakačenků, plodících generaci dalších inteligentních nemakačenků na pozadí moci a jediné „hodnoty“ „našeho způsobu života“ – „užít si…“

Jestliže „Právo“ nepodřídíme spravedlnosti, jestliže ohebné paragrafy nezformátujeme do jasných pravidel mezilidských vztahů, jestliže penězům dovolíme roli hnacího mechanismu totální rezignace na budoucnost, je po nás veta. A to znamená revoluci. Nikoli revoluci nihilistů, chaotiků, anarchistů.  Revoluci lidí, kterým to aspoň trochu „pálí“ a rádi by do budoucna třeba plodili děti. A kteří odmítnou řídit se pravidly mezinárodního lupičství. Zhruba toto nám říká causa Panamapapers…

Svatopluk Otava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.