Svaz pacientů: Nové limity oddálí ošetření tak, aby se ho někteří už nedočkali

07.01.2012 21:46

Protest Svazu pacientů ČR proti omezování dostupnosti zdravotní péče.

Svaz pacientů: Nové limity oddálí ošetření tak, aby se ho někteří už nedočkali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví připravuje normu, podle které by od 1.1.2013 byla garantována časová a místní dostupnost zdravotní péče v tak omezené míře, že Svaz pacientů ČR považuje za nutné proti tomu rozhodně protestovat.

Nově garantované nejdelší čekací doby vysoko překračují doby, které mohou být při řádné organizaci práce dosahovány a dokonce i doby, které jsou dosahovány teď. Nové limity umožňují oddalovat ošetření tak, aby se ho někteří pacienti nedočkali. Nebo snad sleduje ministerstvo druhý možný cíl, prodloužit utrpení pacientů?

Zcela absurdní je posuzovat dostupnost jako dostatečnou, když lze k lékaři, nebo do lékárny, dojet za čtyřicet minut autem. Mnozí nemocní ani nesmí řídit, nebo nemají auto a náklady na dopravu jsou za hranicí možností mnoha pacientů. Podstatné je také to, že při této normě by mohlo být vyřazeno více než 90 % všech ordinací a lékáren a to podle neomezeného rozhodnutí pojišťoven.

Kromě nesprávnosti obsahu normy jde o to, že navrhovaná norma by porušovala ústavní závazky. Pojišťovny nemají právo svévolně zasahovat do rozsahu sítě zdravotnických zařízení, protože odpovědnost za dostupnost zdravotní péče má stát a garantem jejího naplňování je státní správa a v přenesené působnosti krajská samospráva. Veřejná zdravotní pojišťovna je Ústavou ČR koncipována jako servisní zařízení určené ke hrazení garantované zdravotní péče poskytované zdravotnickými zařízeními, za jejichž existenci ručí stát a kraje.

za Svaz pacientů ČR
Ing. Josef Mrázek, CSc., v.r., viceprezident


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…