Svetozár Plesník: Kazachstán si připomíná 25 let své nezávislosti

08.08.2016 13:05

Letos oslaví Kazachstán 25 let své nezávislosti. Čtvrt století – to není tak dlouhá doba a někdy se zdá, že Kazachstán by na tom mohl být lépe. Skeptici to tak říkají, ale každý z nich, kdo žije v této zemi by se měl zamyslet nad tím, že situace mohla být ještě horší. Příkladů je dostatek. Velice důležitým projektem, který byl předložen nezávislé zemi a jejímu prezidentovi, bylo vybudovat nové hlavní město. Postaveno bylo v rekordním čase a stalo se opravdu středem veškerého zájmu. Místo pro vybudování Astany bylo vybráno do značné míry kvůli jeho zeměpisné poloze - v srdci státu. Tvoří ideální dopravní uzel, ale má také velký potenciál z hlediska urbanizace regionu.

Svetozár Plesník: Kazachstán si připomíná 25 let své nezávislosti
Foto: Archiv SP
Popisek: Svetozár Plesník

Za necelých 20 let dosáhla populace ve městě víc než milion obyvatel.  Astana je ekonomicky nezávislá z hlediska čerpání  příjmů ze  státního  rozpočtu.  Nově vybudované hlavní město  Kazachstánu vyvolalo  nejen  nadšení u jeho obyvatel, ale zároveň si získalo vážený  respekt.  A co je možná nejdůležitější, Astana se stala synonymem Kazachstánu  jako samostatný a nezávislý  hráč na světové scéně.

Dalším aspektem je  mezinárodní image. V této oblasti Kazachstán dosáhl velice dobré výsledky. Nejednalo  se jenom  o uspořádání několika  prestižních fór a summitů, například s OBSE, ale také několika mírotvorných jednání, jako například několik důležitých  kol rozhovorů o Sýrii a Íránu. Velice důležitá událost světového významu bylo zvolení  Kazachstánu za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Je samozřejmé, že tyto úspěchy jsou pro samotné občany Kazachstánu velice důležité. Koneckonců, každý občan musí začít s kritikou  u sebe samého a musí si stanovit priority:  co mu přineslo a co se pro něho  změnilo během těchto 25 let? A historie mu odpoví. Začněme od základních ekonomických ukazatelů, na kterých můžeme ukázat  životaschopnost státu a tím i životní úroveň občanů této země.

V roce 1992 dosáhla hyperinflace v zemi  2500%. V roce 1993 klesla  úroveň inflace  na 60%, ale pořád byla ještě vysoká.  Do roku 2000 se povedlo státním  institucím  díky vyvážené měnové  politice snížit tuto inflaci na 9,8%. V současné vážné  sociální- ekonomické situaci  si prezident země Nursultan Nazarbajev klade za cíl udržovat inflaci v rozmezí 6 - 8%. Není v tom rozdíl? Rozdíl v hrubém domácím produktu, zhruba ve stejné situaci  v roce 1993, byl - 9,2%. V roce 2013  6%. Ano, životní podmínky nejsou  v současné době  nejjednodušší, ale jen málo z těch, kteří jsou hybnou silou státu,  si budou  pamatovat ještě za svého  života kilometry  front na nedostatkové zboží.  

V tradičním  hospodářském  odvětví: zemědělství, produkce ropy, atd. se v průběhu několika let začaly využívat nové technologie. Využilo se  nové  know-how, a to i v odvětvích, jako je IT technologie a komunikace. Samozřejmě, že nikdo neříká, že Kazachstán je již na úrovni Japonska či Jižní Koreje, ale musíte  uznat,  že ani tyto země nedosáhly svého úspěchu za  10 let.  

Odděleně je potřeba se zmínit  o skutečném průlomu v oblasti vyspělých technologií. Poprvé od založení kosmodromu "Bajkonur " začali specialisté Kazachstánu  pracovat na konstrukci odpalovací rampy. Občané této země budou v současnosti pracovat v samém srdci světoznámého Bajkonuru. Další ambiciózní projekt - rozvoj uranového průmyslu. Kazachstán plánuje sestavit  celý komplexní řetězec  jaderného  programu,  nejen těžit a prodávat tento vzácný a  drahý  kov.

Z druhé strany sociální ukazatele nejsou jen suché statistiky, ale skutečná fakta: nejde jenom o  spoustu  nákupních a zábavných center a měnících se preferencí kazachstánců z tlaku, který na ně působí  v supermarketech  v klasickém slova smyslu, kde „procházejí“ s naloženými nákupními  vozíky.  Není to jen duch současné doby, ale celkově  to působí  jako lakmusový papírek,  kterým se   měří životní úroveň obyvatelstva.

Další příklad  je množství  zaplněných  „regálů“, a to nejen zahraničními výrobky, které  dodávají obchodní  řetězce – tento příklad je jednoduchý  -  koupit, prodat a samozřejmě  i tuzemské výrobky. Od obvyklého chleba až  po lokomotivy, které jsou ve skladech  již několik let.  Je potřeba naučit občany aby nakupovali výrobky, které jsou vyrobeny   v Kazachstánu.

Musím přiznat, že léta represí jsou dávno pryč.  Každý zákazník má možnost, aby si sám vybral supermarket, kde si koupí  mléko nebo další produkty. Je potřeba  věnovat pozornost  i takovým drahým výrobkům jako je nákup automobilů.  Věděli jste například,  že podle statistik si k dnešnímu dni každý třetí občan Kazachstánu zakoupil  automobil  domácí výroby? Ano, je to i díky výhodným  úvěrům, nebo spíše systému zvýhodněných půjček na tento druh  zboží. Banky poskytují půjčky na jakýkoliv účel.  

Po dobu 25 let  samostatnosti se  Kazachstán nestal členem prestižní G20, ale každý kdo je součástí tohoto sdružení ví, že tato země existuje. Kazachstán je již dlouhou dobu  považován za jeden z nejmodernějších států v regionu střední Asie. Prezident Nursultan Nazarbajev se osobně podílel na vybudování systému moderního Kazachstánu. Vzhledem k tomu se podařilo získat příliv peněz do ekonomiky s hyperinflací,  neznámou a děsivou mírou nezaměstnanosti. Velký význam pro celou zemi je zvolení Kazachstánu za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN a skutečnost, že se jako  první stát na světě vzdal  dobrovolně jaderných zbraní. Reformy, které prosadil prezident Kazachstánu, budou aktuální i v průběhu dalších 20 let, i jako  myšlenka o  Euroasijské hospodářské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…