Svetozár Plesník: Kazachstán - terorismus a ekonomika…

21.06.2016 14:28

V Kazachstánu, v jedné z nejstabilnějších zemí bývalého Sovětského svazu, probíhaly celý týden protiteroristické operace. Náboženští radikálové uskutečnili teroristický útok v jednom z největších průmyslových center země – ve městě Aktobe. (16 teroristů přepadlo v kazašském městě Aktobe policejní oddělení, obchod ze zbraněmi a vojenskou jednotku. Tento teroristický útok stál život jednoho vojína, jednoho důstojníka a jednoho civilistu. Dalších devět vojáků utrpělo zranění. Při protiteroristické operaci zabila policie a speciálně jednotky tři teroristy, jeden terorista byl zajat a jeden zraněn. Věk teroristů - od 24 - 30 let.)

Svetozár Plesník: Kazachstán - terorismus a ekonomika…
Foto: Archiv SP
Popisek: Svetozár Plesník

Bezpečnostní složky zareagovaly velice rychle a všichni útočníci byli paralyzováni a následně zadrženi. Nicméně v zemi nadále trvá "žlutý" stupeň teroristického ohrožení. Hlavní důvod k znepokojení v republice Kazachstán je otázka jejího dalšího bezpečnostního vývoje a také to, zda bude země schopna udržet stabilitu. Otázkou se velice vážně zabývá nejen samotný Kazachstán, ale je to velice vážný problém pro jeho sousední země.

Slovo „terakt - teroristický útok" znají v Kazachstánu obvykle jen při zmínce o teroristických útocích v jiných zemích. Dokonce i v prostředí, kde terorismus již vymazal hranice, Kazachstánu se dařilo úspěšně odolávat tlaku tohoto "moru". A to navzdory geografické blízkosti k jednomu ze světových center šíření terorismu - Afghánistánu. Nicméně v neděli 5. června 2016 došlo v Kazachstánu k teroristickému útoku. Naštěstí bezpečnostní síly Kazachstánu reagovaly velice dobře. Podařilo se extremisty zastavit a zabránit velkým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem.

Je pozoruhodné, že ve stejném týdnu probíhala rozsáhlá protiteroristická operace v Izraeli, v zemi, jejíž úspěch v boji proti terorismu uznává celý svět. Tato země má velice bohaté zkušenosti z hlediska svého zabezpečení a je připravena pomoci i dalším zemím. I přes všechny tyto zkušenosti, které má Izrael v této oblasti, se tam pravidelně objevují teroristické útoky. V současnosti se u radikálů projevuje veliká drzost a cynismus z hlediska jejich útočnosti na civilní cíle. V Tel Avivu zaútočili dokonce nedaleko objektu ministerstva obrany. Při útoku teroristé zabili 4 osoby a 16 jich bylo zraněno. Izraelské úřady v reakci na uvedený útok zpřísnily bezpečnostní opatření po celé zemi a rozhodly se přijmout další bezpečnostní opatření k obraně své země.

V Kazachstánu se nezačaly dělat opatření jen ke zvýšení bezpečnosti. V co nejkratším čase se vyvinula komplexní bezpečnostní strategie, s cílem předejít a zabránit opakování obdobných teroristických útoků v budoucnosti.

Řešením jednoho problému se nesníží bezpečnostní rizika

Realizace komplexního opatření se netýká jen bezpečnostních orgánů, ale i ministerstva hospodářství a dokonce i problematiky zdravotnictví a sociální ochrany. V rámci boje proti terorismu se v Kazachstánu problematika řeší komplexně a systémově. Na zasedání Rady bezpečnosti vydal prezident Nursultan Nazarbajev pokyn k zpřísnění trestu nejen pro Kazachy, kteří se podílejí na mezinárodních teroristických organizacích, ale i k zjednodušení provedení speciálních operací a posílení kontroly nad prodejem zbraní. Nařídil upravit systém kontroly migrace a zvýraznil důležitost změny systémového přístupu v boji proti nezaměstnanosti.

"Co je to boj proti nezaměstnanosti?" Je to skutečnost, že sociálně znevýhodnění občané budou z bezpečnostního hlediska státu vytvářet živnou půdu pro šíření vlivu destruktivních organizací a z jejich řad se bude náborovat do řad teroristických skupin. V Kazachstánu jsou si tohoto problému naštěstí velice dobře vědomi. Vedení státu ví, že řešením jednoho problému nevyřeší otázku snížení bezpečnostních rizik. Proto se budou každému nezaměstnanému v zemi věnovat individuálně. Prezident Nursultan Nazarbajev nařídil řešit problém nezaměstnanosti ministerstvu zdravotnictví a sociálního zabezpečení, ale i akimatamu (zdejší výkonný orgán) do dvou měsíců.

Ověřená a strategicky komplexní politika Kazachstánu ve všech oblastech boje proti terorismu a proti rozšiřování celosvětové finanční krizi byla vždy klíčovým faktorem pro investiční atraktivity Kazachstánu. Ani tentokrát nedošlo ze strany investorů, navzdory teroristické akci v Aktobe, ke změně investiční politiky. Není to žádné překvapení. Praxe ukazuje, že dopad teroristických útoků na ekonomiku nastane pouze tehdy, když teroristické útoky přestávají vnímat jako něco, co je náhodné a neznámé. To je přesně případ Kazachstánu - "není předpoklad v dalším pokračování uvedených akcí ".

Kazachstán se vypořádal s těmito problémy velice úspěšně

Proti teroristickým útokům není „pojištěna“ žádná země světa. Hlavní otázkou pro investory není skutečnost, zda se v zemi konal teroristický útok či nikoli, ale hlavně jaká je reakce a příslušná opatření úřadů. Hlavní důraz se klade na skutečnost, zda se příslušným institucím podařilo přijmout veškerá nezbytná opatření k zabránění dalších možných budoucích útoků. Kazachstán se vypořádal s těmito problémy velice úspěšně. Z tohoto důvodu bude investiční klima v tomto státě Střední Asie velice příznivé a je tady velký předpoklad ekonomické stability.

Obdobně se ekonomicky udrželo i Španělsko v roce 2004, kdy ekonomika rostla i po teroristických útocích v Madridu. Ve stejném roce byl ekonomický růst více než o 2,5 % a v dalším roce již o 3,5 %. Při tomto neustálém napětí a pravidelných teroristických útocích Strany Basckov (Autonomní společenství v severním Španělsku) přišla země o desetinu HDP. Takových příkladů není v minulosti málo.

Jednotlivé teroristické akce, bez ohledu na jejich rozsah nebo účinek, nemohou způsobit vážné hospodářské škody ve státě a přinutit jeho partnery, stejně jako investory - stávající i potenciální, aby přehodnotily svůj postoj. V případě Kazachstánu - ještě víc. Vedení v Astaně je schopno vytvořit takové podmínky, aby co nejvíce ztížilo a překazilo uskutečnění obdobných teroristických akcí. K tomu pomáhá vysoce účinný otevřený systém řízení, velmi liberální domácí pořádek a minimální byrokracie ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu. Proto události v Kazašské Aktobe budou pravděpodobně důvodem pro zlepšení a zrychlení ekonomického rozvoje.

Aktobe - (kazašsky ) dlouho známé spíše pod ruským názvem Akťubinsk ()) je město v severozápadním Kazachstánu, na řece Ilek - přítok Uralu. Je hlavním a největším městem stejnojmenné oblasti. Žije zde asi 290 000 obyvatel; kromě dominantních Kazachů a Rusů zde mají své komunity také Tataři, Ukrajinci, Arméni, Čečenci, Židé a další.
Město vzniklo okolo stejnojmenné pevnosti založené roku 1891; název pochází z kazašských slov — bílý, — vrch.
Na počátku 20. století byla ve městě zřízena stanice Transaralské magistrály, spojující Orenburg a Taškent.. Slavným rodákem je sovětský kosmonaut Viktor Ivanovič Pacajev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…