Svetozár Plesník: Mezinárodní finanční centrum „Astana“

13.07.2016 14:18

Mezinárodní finanční centrum "Astana" (MFCA) bude připraveno přijímat po ukončení výstavy EXPO-2017 své první klienty. Tento termín deklaruje osobně za MFCA Kairat Kelimbetov. Navzdory tomu, že západní investoři se na uvedenou myšlenku dívají skepticky, ruská strana má obavy, že se "Astana" stane novou nebezpečnou „pobřežní zónou“. Je tu velký předpoklad, že Kazachstán bude schopen zaplnit tuto mezeru "finančního přístavu" v euroasijské oblasti.

Svetozár Plesník: Mezinárodní finanční  centrum „Astana“
Foto: Archiv SP
Popisek: Svetozár Plesník

Možnost vytvoření  mezinárodní finanční pobočky v kazachstánské „Astana“ nezačal včera. Tuto činnost zahájil prezidentský plán "100 konkrétních kroků", který jasně definuje, jaké změny je potřeba provést a jaká nová opatření se musí přijmout z hlediska  ekonomického rozvoje a obdobně u politického a sociálního rozvoje společnosti. Po vytvoření mezinárodního finančního centra budou uvedené skutečnosti  hrát velice důležitou roli. Bude se začínat např. tím, že společnosti, které vzniknou v  MFCA, dostanou bezprecedentní  podmínky: absence povinnosti platit daně na 50 let (to platí u DPH z dovážených surovin používaných pro investiční projekty), bude se využívat i model anglo-saského práva, obdobně i speciální víza a devizové režimy.


S ohledem na operativní činnosti finančního centra je podle Kairata Kelimbetova  plánováno, že se do  "Astany"  přesune kazašská burza a bude se tady konat  IPO (Initial Public Offering)  všech  státních firem. Prostřednictvím MFCA získá Národní  fond  jednotného důchodovém pojištění své manažery. A je tu myšlenka, že se na burze finančního centra  bude obchodovat se  státními  islámskými  cennými papíry.

"Chápeme, že je tento projekt  velký a složitý“. Je velice důležité, aby se MFCA stalo  centrem  finančních a ekonomických  služeb regionu v rámci Hedvábné stezky. "Musíme zaplnit tuto mezeru“ a začít  se  postupně rozvíjet. „Těším se na účast mezinárodních finančních institucí a na velké podnikatele, kteří přicházejí do Kazachstánu, aby se ubezpečili, že tady mohou podnikat a pracovat.  Jsem přesvědčený, že podpora uvedeného projektu ve všech oblastech bude velice zajímavá," zdůraznil kazašský prezident N. Nazarbajev na setkání se členy správní rady MFCA.

Příležitosti finančního  centra  pro investory se ukážou koncem letošního  roku. A členové správní rady "Astana" musí ověřit, zda jsou  všechny předepsané právní předpisy a pracovní podmínky finančního centra  v pořádku tak, aby se  Kazachstán  mohl připojit  k malé skupině zemí, které jsou  schopny  integrovat se   v moderní  stát.   

Zejména proto, že v euroasijské oblasti takových míst není moc.  Musíme si připomenout, že naše finanční centrum bude poskytovat služby na trhu v Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Mongolsku a v budoucnosti i na Kavkaze. Během setkání s ruskými podnikateli v rámci Petrohradského ekonomického fóra řekl prezident Nursultan Nazarbajev, že dojde k snížení úrovně investic z Ruska do Kazachstánu a vyzval zástupce  strategicky důležitých   oblastí státu, aby podporovali    MFCA "Astana".

Podle zahraničních finančních analytiků není vytvoření finančního centra v Kazachstánu špatný nápad. Nyní je v zemi příznivá ekonomická situace k další cestě: národní měny přežily sérii devalvací, makroekonomie přešla na kurz cílové inflace, respektive ceny v Kazachstánu jsou nyní považované  za přijatelné  pro investory a podnikatele.  Je tady vážná nabídka možného  převodu  velkých státních podniků do soukromých rukou.

Pro rozvoj místního kapitálového trhu vyvíjí Středisko snahu o vytvoření společného   strategického partnera  z řad předních světových  burz high-tech pro infrastrukturu  MFCA.  Probíhaly také  rozhovory s London Stock Exchange a Metal Exchange, NASDAQ, Chicago Mercantile Exchange, NASDAQ Dubai, New York Stock Exchange.

Na druhou stranu - i přes přitahování zahraničních hráčů v oblasti MFCA se analytici  domnívají, že by neměly  být ponechány stranou  místní subjekty, které se v budoucnu mohou stát nástupci  získaných technologií a být příkladem pro další podnikání. Mimo to, zahraniční společnosti mohou přicházet a odcházet. Zavedení nových obchodních technologií umožní domácím hráčům rozvíjet kvalitní kazašské finanční služby, které mohou být multiaplikačním  efektem  obchodního modelu, který se vztahuje i na domácí trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…