Tereza Skálová: Je demokracie po Brněnsku vlastně ještě demokracií?

23.08.2016 15:38

Brno mělo od listopadu 2014 novou koalici složenou z ANO, Žít Brno, KDU – ČSL a Zelených. Ač mnohé z volebních programů jednotlivých stran bylo protichůdných, deklarované odhodlání spravovat Brno jinak než jejich předchůdci zvítězilo a stalo se rádoby tmelem. Tmelem, který se v následujících dvou letech ukázal jako neúčinný. A koalici v čele s Babišovým ANO zachránil až další koaliční partner - brněnská TOP 09.

Tereza Skálová: Je demokracie po Brněnsku vlastně ještě demokracií?
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Ta TOP 09, která na celostátní úrovni především ústy svého předsedy Kalouska nenechá na Babišovi a jeho hnutí nit suchou. Ta TOP 09, která nevynechá jedinou příležitost připomenout odkaz prezidenta Havla a trvale klade důraz na demokratické hodnoty. Právě tato TOP 09, respektive její brněnské vedení bez mrknutí oka uzavřela dohodu s místopředsedou Babišova ANO a primátorem Brna Vokřálem. Tím místopředsedou hnutí ANO, který nahradil rebelující členy vedení hnutí ANO travajících na demokratických principech. Vokřál prostě jen nahradil ty, kteří si odmítli připustit, že Babiš rozhodně nestojí o to, aby mu jeho investici do politické firmy mařil kdokoliv svobodným názorem.

Mohla brněnská TOP 09 překvapit víc? Mohla – do krajských voleb jde tato pravicová politická strana s politickým hnutím Žít Brno. A proč? Slovy krajského lídra Vituly z TOP 09 je spojují stejné hodnoty - věří v demokracii, právo a slušnost. A jak taková demokracie v podání těchto dnes již dvou vládnoucích politických subjektů a celé koalice v Brně vypadá v praxi? Dočkají se Brňané vysvětlení, proč zástupci opozičních stran, kteří reprezentují 36 % odevzdaných hlasů v demokratických volbách, nemají zastoupení v některých komisích či radách - byť je jejich počet díky statutu hostů tu trvalých, tu mimořádných v podstatě nekonečný?

Dočkají se Brňané vysvětlení?

Dočkají se Brňané vysvětlení, jak má brněnská opozice vykonávat svoji kontrolní funkci ve společnostech s majetkovou účastí města, když jim byla na rozdíl od bývalých vedení Brna tím současným - pro demokracii hořícím - vedením města znemožněna účast v orgánech těchto společností?

Proč asi nemá brněnská opozice jediného! zástupce v orgánech brněnských společností spravující majetek města Brna v řádu desítek miliard, tak významných jakými bezesporu pro Brno a jeho obyvatele jsou Dopravní podnik města Brna, Brněnské vodárny a kanalizace či STAREZ – SPORT spravující městská sportoviště? To demokracii „hájící“ TOP 09 a Žít Brno nejen nevadí, ale ještě se na tomto stavu již téměř dva roky podílí.

Autorka není členkou žádné politické strany, ani hnutí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.