Tomáš Holub: Inflace v březnu lehce nad prognózou ČNB

09.04.2015 15:30

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v březnu 2015

Tomáš Holub: Inflace v březnu lehce nad prognózou ČNB
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v březnu 2015 meziročně o 0,2 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v březnu meziročně stagnovaly. Inflace se tak stále nachází hluboko pod dolní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB.

Celková meziroční inflace byla v březnu lehce nad očekáváním ČNB. Regulované ceny v meziročním vyjádření v březnu – podobně jako v předchozích dvou měsících – mírně vzrostly, zatímco prognóza předpovídala jejich slabý meziroční pokles. Ve směru vyšší než prognózované inflace působil v uvedeném období i mírnější než očekávaný meziroční pokles cen pohonných hmot. Ceny potravin naopak v březnu poklesly meziročně o něco výrazněji oproti prognóze ČNB. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v březnu rovněž nepatrně nižší, než očekávala prognóza. Lehké zpomalení cenového růstu v tomto segmentu spotřebitelského koše přitom odráží skutečnost, že doznívá promítání oslabeného kurzu koruny do inflace prostřednictvím dovozních cen a cenový vývoj v zahraničí zůstává nadále velmi utlumený. Kurz koruny však i nadále přispívá k růstu domácí ekonomiky, která působí směrem ke zvyšování cen. Dopady změn nepřímých daní se pak v březnu 2015 vyvíjely zcela v souladu s prognózou ČNB, když odrážely na jedné straně loňské dvojí zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a na druhé straně zavedení druhé snížené sazby DPH.

Zveřejněná data i nadále potvrzují, že rozhodnutí z listopadu 2013 začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace spojené s propadem poptávky. Stávající prognóza ČNB očekává, že se celková i měnověpolitická inflace budou ve zbytku roku 2015 pohybovat okolo nulových, resp. mírně záporných hodnot a k jejich následnému zvýšení ke 2% cíli dojde během roku 2016. Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se aktuálně vytrácejí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit vede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Toto jejich protiinflační působení odezní až počátkem roku 2016. Směrem ke zvyšování cen bude naopak na celém horizontu prognózy působit pokračující růst domácí ekonomické aktivity a pozvolna zrychlující dynamika mezd.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …