Tomáš Jarolím: Kubera a Benda v Teplicích?

26.08.2014 9:30

Spojí se znovu ODS Jaroslava Kubery s Petrem Bendou a jeho sdružením "Pro sport a zdraví teplice"?

Tomáš Jarolím: Kubera a Benda v Teplicích?
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Teplice jak známo, již nemají veřejné koupaliště a primátor Kubera argumentuje tím, že ho město nepotřebuje, když je přece nedaleko Teplic areál jezerního koupaliště Barbora. Toho koupaliště Barbora, jehož provozovatelem je člen rady města Teplice za ODS Pavel Tetřev. V podnikatelském zájmu pana Tetřeva proto rozhodně nebude na prvním místě výstavba koupaliště přímo v Teplicích, možná právě naopak. Radní Tetřev zároveň vede o.p.s. Sport centrum Bouřňák (SCB). To provozuje lyžařský areál v Mikulově. Ten areál, který celou loňskou sezónu stál a nebyl v provozu, neboť se vedení SCB nedokázalo dohodnout s pronajímatelem jednoho z pozemků.

Byl to právě pan Tetřev, který skrečoval celou loňskou lyžařskou sezonu. Souběžně však vedl a vede exkluzivní jednání s novým obchodním partnerem  SCB.

Tím není nikdo jiný, než společnost  spojená se jménem Petra Bendy. Bývalý krajský předseda ČSSD a současný stranický kolega pana Jiřího Paroubka pan Petr Benda, má o podnikání ve sportu eminentní zájem již dlouho. Jeho podnikatelské aktivity jsou nasměřovány mimo jiné právě na lyžařské centrum na Moldavě. Jsou za vším stovky milionů z evropských dotací? Takový projekt již dávno existuje v rámci evropského dotačního programu ROP Severozápad a byl prošetřován policií a prozatím pozastaven. Prozatím!

Prošetřován byl v souvislosti s možným zneužíváním evropských dotací v Ústeckém krají v dobách, kdy byl Petr Benda krajský předseda vládnoucí ČSSD a člen vedení Krajského úřadu. Byl v tu dobu také předsedou představenstva Krajské zdravotní a.s., jejíž dodavatelé zdravotnického materiálu za stamilióny byli štědrýmy sponzory jeho Golfového klubu. Ano, golfového klubu Golf Barbora Resort. Ten leží přímo vedle koupaliště Barbora, které provozuje teplický radní Tetřev. Tady se nám kruh uzavírá. Blízkost obchodních aktivit obou pánů, Bendy a Tetřeva, nám dost napovídá o jejich pravděpodobném, budoucím politickém souznění.

Pan Benda totiž, i když je členem Paroubkova LEV21 postavil do komunálních voleb v Teplicích nové politické sdružení. Tím je uskupení "Pro sport a zdraví Teplice". Tam Benda sám kandiduje na předním místě, i když do čela postavil svého kolegu z LEV21, Ing. Kasala. Čeká nás tedy po příštích komunálních volbách znovu spolupráce ODS s panem Petrem Bendou, tentokrát pod hlavičkou "Pro sport a zdraví Teplice"? Tedy respektive spolupráce tandemu Kubera a Benda? Bylo by to jen navázání na minulost, vždyť Benda již jedno volební období náměstka primátora Kubery dělal.

Bylo to v době, kdy z města dostávala nejvíce zakázek stavební firma NAO, a to za více než jednu miliardu korun. Spolumajitel firmy NAO byl zároveň s Petrem Bendou i spolumajitel Golf Barbora resort. Bylo to také v době, kdy město požadalo stát o bezplatné převedení některých nemovitostí z majetku státu do majetku města. Tu nejlukrativnější pak za "výhodnou" cenu město prodalo realitní společnosti pana náméstka Petra Bendy. Ten zase budovu rychle a dobře pronajal soukromé vysoké škole, kde následně dosáhl na titul Inženýr ekonomie.

Byl by to dlouhý článek, pokud by měl popsat všechny vazby a propojení jmenovaných osob. Vždyť i tento "stručný" propletenec vazeb dokáže zamotat čtenáři hlavu. Jasné je jedno, staré vazby se jen tak nepřetrhají a už vůbec ne, pokud je spojí politika a sport zabalené do lukrativního podnikání. O to víc, když se napojí na evropské dotační systémy. Rozhodně o sportu v zastoupení těchto pánů neplatí, že tříbí charakter.

Tomáš Jarolím

  • BPP
  • Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…