Tomáš Klvaňa: Nejsem placen žádnou americkou firmou, ani vládou USA

20.06.2016 19:05

Dne 18.6. publikovaly Parlamentní listy text, v němž redakce cituje prohlášení novináře Petra Žantovského. Ten uvádí několik nepravdivých tvrzení, které chci uvést na pravou míru.

Tomáš Klvaňa: Nejsem placen žádnou americkou firmou, ani vládou USA
Foto: Archiv TK
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Petr Žantovský kritizuje Českou televizi za to, že mě prezentuje jako komentátora a publicistu a píše:

„Přitom jeho hlavní dnešní činnost spočívá v práci pro americkou New York University, kterou vede Jiří Pehe, a především pak je viceprezidentem pražské pobočky rovněž amerického Aspen Institute. V jeho správní radě najdeme jména jako Madeleine Albrightová či Condoleezza Riceová, financován je mimo jiné z prostředků The Rockefeller Brothers Fund a Fordovy nadace. Předsedou správní rady pražské pobočky je Michael Žantovský, o otevření této pobočky se politicky zasadil Karel Schwarzenberg a profinancoval ji Zdeněk Bakala.“ ... „O tom, že by Aspen Institute stál zcela mimo vlivy a zájmy Spojených států, když je závislý na jejich penězích, si může nechat zdát jedině malé dítě nebo jedinec spadlý právě z Marsu. Takže suma sumárum, milý pan Klvaňa je prostě zaměstnancem firmy napojené na politiku USA. Pak tedy Česká televize vědomě zkresluje fakta, když jej představuje jako ‚publicistu‘ a jeho funkci v Aspen Institute zamlčuje. Nebo je to jinak, a pan Klvaňa by to jistě dokázal na svých daňových přiznáních, totiž že pro Američany dělá dobrovolnicky a hlavní příjem má z publicistické činnosti. Pak by za ním směřovala moje omluva.“  Televize tak prý „Zamlčuje fakta a uvádí tak diváka v omyl, když z pana Klvani dělá nezávislého a nestranného komentátora.“

K tomu považuji za potřebné uvést následující:

1. Když mě Česká televize zve ke komentování současného dění, zve mě jako nezávislého komentátora. Jako takový prezentuji výhradně své vlastní názory, které běžně publikuji také v jiných médiích u nás a v Evropě. Nejde o názory žádné instituce, jen moje vlastní. Česká televize tedy nikoho neklame.

2. Nikdy jsem nebyl zaměstnancem Aspen Institute Prague, Aspen Institute USA ani podobné spřízněné organizace. Aspen Institute Prague jsem založil a několik let působil jako viceprezident této organizace (místopředseda Správní rady). Můj mandát ve Správní radě vypršel v loňském roce. Od té doby jsou mým spojení s Aspen Institute Prague předsednická funkce Redakční rady odborného čtvrtletníku Aspen Review Central Europe a členství v Mezinárodním poradním sboru Aspen Institute Prague.

3. Ve všech těchto funkcích jsem působil a působím dobrovolně, bez nároku na odměnu. Působím takto dobrovolně bez nároku na odměnu i v jiných organizacích aktivních v české občanské společnosti. Aspen Institute mě nikdy neplatil a neplatí (týká se to jak Aspen Prague, tak Aspen USA).

4. Aspen Institute Prague není a nikdy nebyl financován vládou USA ani žádnou americkou vládní agenturou, není a nikdy s nimi nebyl spojen. Nedostal a nedostává žádné finanční prostředky od Aspen Institute USA. Je financován výhradně z prostředků českých mecenášů a firem  působících v České republice. Sesterské organizace Aspen Institute ve světě jsou zpravidla finančně nezávislé na Aspen Institute v USA a vykonávají vlastní fundraising.

5. Aspen Institute Prague, stejně jako Aspen Institute USA, je nezávislá nevládní nadstranická neziskovka a jako taková nemá názor na žádná politická témata. Spojuje lidi různých, často velmi odlišných politických názorů. Vystupuje-li tedy kdokoliv jakkoliv spojený s Aspen Institute v médiích, vystupuje výhradně se svým názorem a nikoliv s názorem Aspen Institute (který, přirozeně, neexistuje).

6. Od roku 2001 působím na New York University jako hostující profesor. Nejsem tedy placen žádnou americkou firmou, ani vládou USA (NYU je soukromou univerzitou) či vládní agenturou (nikdy jsem nebyl). Odvozovat snad od toho, že jsem „zaměstnancem firmy napojené na politiku USA“ je úsměvná neznalost toho, jak fungují univerzity ve svobodném světě.

7. Od Žantovského žádnou omluvu nepožaduji, na jeho názorech mi nezáleží. Jde mi jen o to, opravit jeho lži. Nejsem si však jist, zda by se neměl omluvit České televizi. 

Tomáš Klvaňa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …