Tomáš Maštalíř: Případ zmizelých nakladatelů z Hongkongu

02.07.2016 14:25

V období od října do prosince 2015 zmizelo pět členů hongkongského nakladatelství a knihkupectví Causeway Bay Books. Prvním byl manažer Lui Bo, který byl údajně zadržen po překročení hranice do pevninské Číny v Shenzhenu. Druhý, švédský občan a spolumajitel nakladatelství, Gui Minhai byl údajně odveden neznámým mužem ze svého domu v Thajsku. O několik dní později zavolal své ženě a řekl jí, že je v pořádku, odmítl ovšem sdělit svou současnou polohu. Zakladatel Causeway Bay Books Lam Wing-kee zmizel přímo v Hongkongu a neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by cestoval do pevninské Číny, na rozdíl od dalšího kolegy, Cheung Jipinga, který byl zadržen v Dongguanu v provincii Guangdong. Poslední z členů nakladatelství, britský občan Lee Bo, byl rovněž zadržen přímo v Hongkongu. Svědci hovořili o několika mužích, kteří ho odvlekli do dodávky. Později volal své ženě a oznámil jí, že odjel do Shenzhenu kvůli obchodnímu jednání, hongkongské imigrační oddělení ovšem nemá žádný záznam, že by legálně opustil území teritoria.

Tomáš Maštalíř: Případ zmizelých nakladatelů z Hongkongu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching vystupuje z letadla

Mnozí věřili, že se všech pět nakladatelů nachází ve vazbě v pevninské Číně. Až v únoru 2016 to potvrdily státní orgány v provincii Guangdong. V Hongkongu mezitím probíhaly silné protesty proti jejich zadržení. Nakladatelství a knihkupectví Causeway Bay Books bylo trnem v oku Číny od svého založení v roce 1994, jelikož vydávalo knihy o citlivých tématech, jako například korupční skandály čínských straníků. V době zmizení plánoval Gui Minhai publikaci knihy Xi And His Six Women (Xi a jeho šest žen) o osobním životě čínského prezidenta. Tato kniha byla údajně hlavním důvodem zatýkání.

V lednu se Gui Minhai objevil na čínské centrální televizi, kde se veřejně přiznal, že ho do Číny přivedlo svědomí po 10 let starém incidentu, kdy údajně během řízení pod vlivem alkoholu způsobil smrt čínské studentky. Uvedl rovněž, že se sám vzdal čínským úřadům a nebyl obětí únosu. Zahraniční média ovšem spekulovala nad věrohodností jeho doznání. V únoru byl oficiálně obviněn z distribuce zakázaných knih v pevninské Číně a nadále zůstává ve vazbě.

Další tři nakladatelé Lui Bo, Cheung Jiping a Lee Bo se v průběhu března vrátili do Hongkongu, kde v rozhovoru pro místní televizi uvedli, že se nestali obětmi únosu. Do Číny cestovali dobrovolně za účelem pomoci při vyšetřování. Nedokázali ovšem odpovědět, jak se do Číny dostali bez cestovních dokladů. Všichni tři ovšem zažádali, aby byl případ jejich zmizení uzavřen. Vyšetřování se údajně týkalo Gui Minhaie a pašování zakázaných knih.

Lam Wing-kee byl poslední z nakladatelů, který se do Hongkongu vrátil v červnu, tedy sedm měsíců po jeho únosu. Zde se zúčastnil tiskové konference, kde oznámil, že byl odveden na čínsko-hongkongskou hranici, kde jej zatkla policie. Poté byl odvezen do města Ningbo, kde byl držen v samovazbě a střežen 24 hodin denně. Čínská policie ho donutila podepsat prohlášení, že se vzdává práva na obhájce a kontaktu s rodinou. Během svého zadržení byl vyslýchán ohledně obvinění z pašování zakázaných knih. Jeho propuštění do Hongkongu bylo údajně podmíněno tím, že měl z nakladatelství odnést pevný disk s databází zákazníků z pevninské Číny a odevzdat ho čínské policii. Od čínských orgánů údajně dostal „odškodné“ za ušlé zisky. Disk ovšem neodevzdal a místo toho se rozhodl o svém případu informovat hongkongskou veřejnost.

Čínská lidová republika je jednou z nejhůře hodnocenou zemí, co se týká svobody slova. Agentura Freedom House vyhodnotila Čínu v nejnovější zprávě o stavu svobody tisku skórem 87 bodů ze 100, kde více bodů značí vyšší míru omezení, čímž se Čína posunula na 186. pozici z celkového počtu 199 hodnocených zemí a teritorií. Čínští novináři jsou běžně zadrženi na základě čehokoliv, co se považuje za „negativní pokrytí“. Hongkong je sice oficiální součástí Číny, nicméně jako zvláštní administrativní oblast získal nadstandardní práva, včetně svobody tisku, která je zakotvená v jeho vlastní ústavě.

Případ zmizelých nakladatelů z Hongkongu je o to děsivější, jelikož zatýkání se odehrávalo mimo území pevninské Číny. Lze se domnívat, že se jednalo o operaci tajné policie, čímž by Čína porušila suverenitu Thajska i Hongkongu a ukázala by, že nehodlá respektovat dohodu s Velkou Británií a bude zasahovat do vnitřních záležitostí Hongkongu. V reakci na tento případ mnoho hongkongských knihkupectví stáhlo ze svých obchodů knihy z citlivými tématy. To bylo patrně i záměrem této operace, zastrašit kritické autory tím, že ani pobyt mimo území Číny jim nezaručí bezpečí.

Autor je absolvent oboru Sinologie na Univerzitě Karlově a Asijských studií na Metropolitní univerzitě Praha. Celkem strávil pět let na studijních a pracovních pobytech v Čínské lidové republice, která je jeho hlavním zájmem. Zabývá se především jejím politickým vývojem, mezinárodním vlivem a vztahy se zeměmi po celém světě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…