Tomio Okamura: Politické pijavice

24.04.2012 7:28

Majitel Student agency pan Jančura se pustil do souboje s ministrem financí Kalouskem. Problém ale není v panu Kalouskovi, ale v systému, který mu umožnil třeba na ministerstvu obrany léta hospodařit prakticky bez kontroly. Hlasy ze zákulisí říkají, že tým pana Kalouska nepřihrával předražené zakázky zadarmo a že peníze sloužily například k financování tehdejší KDU-ČSL.

Tomio Okamura: Politické pijavice
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Tady jsme u velké slabiny stávající parlamentní demokracie. Vládnoucí strany jsou napojeny na byznys, který živí strany a strany zase živí ze státního soukromý byznys. Obojí jak pijavice vysávají státní pokladnu.

Krokem ke změně by měla být diskuze nad profesionalizací státní správy - tedy aby manažerské funkce nevykonávali politici. Proč není místo chemika Kalouska ministrem financí například ekonom Aleš Michl nebo Pavel Kohout  - lidé s respektem,  s ekonomickými vizemi, vzdělaní a zkušení profesionálové? Odpovědní ne straně, ale občanům. Kdykoli odvolatelní v případě ztráty důvěry. Pro politiky je stále místo v parlamentu. Ten může tyto profesionály do manažerských ministerských funkcí vybírat a také schvalovat rámcové zákonné normy. Ve světě už tenhle koncept úspěšně funguje a přináší efekt - zásadně ztěžuje vyvoleným politickým stranám parazitování na státní kase. Ostatně jednou z příčin světové krize bylo právě korupční propojení byznysu a vlády ve Spojených státech.

Tomio Okamura

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…