Václav Danda: Příměří v Sýrii. Západ prohrává další špinavou válku. Kam zmizely slavné Bílé přilby?

06.01.2017 19:15

Situace v Sýrii se po osvobození Aleppa částečně konsoliduje. Děje se tak i přes krajní nelibost Západu a zejména zavilý odpor odcházející administrativy Husseina Obamy, která se spolu se svými spojenci ze Saúdské Arábie, Kataru a dalších zemí snaží udržet své žolíky v podobě mezinárodních islamistů co nejdéle ve hře. Na diplomatické frontě ovšem Západ již dávno prohrál - a byl tak v pokusu o mírové uspořádání tohoto klíčového světového regionu v podstatě postaven mimo hru.

Václav Danda: Příměří v Sýrii. Západ prohrává další špinavou válku. Kam zmizely slavné Bílé přilby?
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

VÁCLAV DANDA komentuje poslední vývoj na syrském bojišti a obává se, že i přes uzavřené příměří bude cesta k míru a skutečné stabilitě této klíčové oblasti světa ještě dlouhá a bolestivá.

Konečně příměří

Rusko s Tureckem se staly garanty tento týden dojednaného příměří - a jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti OSN to potvrdila i formálně. Velká část ozbrojených skupin, které bez americké a turecké podpory v podstatě nemohou pokračovat v bojích, se dohodla s vládou prezidenta Bašára Asada na zastavení vojenských operací. Křehké příměří platí i přes drobné incidenty od čtvrteční půlnoci.

Světu to oznámil nejprve Vladimír Putin a vzápětí to potvrdila i syrská armáda. "Povstalci" jsou údajně ochotni jednat o míru a Rusko díky dohodě může odvolat část svých sil ze Sýrie. Příměří se ovšem netýká teroristů z ISIL a Fronty an-Nusrá (pobočka al-Kájdy) podporované Saúdy a Spojenými státy. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že dohodu podepsali zástupci reprezentující více než 60 000 ozbrojenců.

Na válečném poli je tak - kdyby nic jiného - nyní o něco přehledněji. Západní "aliance" tvořená Spojenými státy, Saúdy, Katarem, částečně i Izraelem, evropskými operativci a vojenskými specialisty, řídícími spolu se CIA teroristy z ISIL a Fronty an-Nusrá, se dostává do značné defenzívy. Je pravděpodobné, že tyto skupiny se nyní budou orientovat na guerillovou válku na co nejširším území.

Masové hroby ve východním Aleppu

Bez podpory Turecka, které před Američany zpackaným červencovým převratem hrálo v tomto seskupení rozhodující úlohu, to ale bude stále obtížnější. Sbory Asadovy armády - podpořené tisíci dalšími dobrovolníky, kteří se chtějí podílet na osvobozování celé země - stále rostou. Navíc do té doby jedna z rozhodujících sil tvořená muslimskými "interbrigadisty" byla do značné míře eliminována bojovníky libanonského Hizballáhu a íránských šíitských milicí. Ty měly spolu s ruským letectvem také svůj významný podíl na osvobození Aleppa.

Obraz zkázy, který osvoboditelé ve východním Aleppu nalezli, předčí podle očitých svědků vše, co svět od Druhé světové války spatřil. Ve městě jsou postupně odkrývána masová pohřebiště zvěrsky umučených a zavražděných Syřanů. „Mnohým z nich chybí jednotlivé části těl, většina z nich byla zabita výstřelem do hlavy. A to je zřejmě teprve začátek," řekl mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov.

Kam se ztratily Bílé přilby?

Ujistil, že veškeré stopy válečných zločinů teroristů jsou pečlivě dokumentovány - a budou zveřejněny, aby si evropští podporovatelé oné "umírněné opozice" jaksepatří uvědomili, kdo jsou ve skutečnosti jejich chráněnci - a aby se přiznali k odpovědnosti za jejich zvěrstva.

"Koho se ale prozatím ve východním Aleppu nedaří objevit, jsou takzvaní 'dobrovolníci-záchranáři' z Bílých přileb, které s takovou okázalostí přijímali v nejlepších domech Paříže a Londýna - a málem je navrhovali na Nobelovu cenu za mír," uzavřel Konašenkov.

Sorosem podporovaná organizace, která se masově podílela na dezinformacích šířených západními médii, zmizela beze stopy. "Záchranáři" z Bílých přileb, kteří údajně též úzce spolupracovali i s Člověkem v tísni (zpravodajskou agenturou s obvyklým statutem "neziskovky"), se vypařili. I se všemi svými příběhy o hrdinském syrském osvobozeneckém hnutí, kterými nás roky zásobovala nejen Česká televize (sponzor Člověka v tísni), ale v podstatě všechna západní média, jež nyní tak naříkají nad příchodem "post-pravdivé doby".

Velký podvod

Dnes se prokazuje, co "lživé" alternativní weby tvrdily celou dobu: Celé to byl obrovský PR podvod vytvořený propagandisty napojenými na hlavní západní média. Je příznačné, že za celou dobu od nich nepřišly z východního Aleppa zprávy o masových popravách a mučení tisíců lidí, které dnes nacházejí osvoboditelé v masových hrobech. To, co mnozí tušili, se po vytlačení teroristů a znovusjednocení Aleppa potvrdlo.

pp

Kromě jiného i fakt, že tzv. Bílé přilby nebyly ničím jiným, než dezinformačním oddělením islamistické Fronty al-Nusrá, podporované mimo jiné "peněženkou barevných revolucí" Georgem Sorosem a dalšími obdobnými subjekty. Odhaduje se, že na jejich financování bylo vyčleněno až 100 miliónů dolarů. Celá propagandistická operace byla spuštěna agenturou Purpose Inc. v roce 2014.

Kampaň zahrnovala rovněž propagandistickou ofenzívu, ve které se využívaly uměle vytvořené fotografie trpících dětí k tomu, aby bylo možné žádat vytvoření bezletové zóny - tedy ovládnutí vzdušného prostoru nad Sýrií. Mnohokrát bylo dokázáno, že snímky byly aranžované divadlo pro západní veřejnost, aby souhlasila s vojenskou intervencí Západu v Sýrii.

pp

"Bílé přilby" byly založeny v Istanbulu v roce 2013 Jamesem Le Mesurierom, bývalým britským důstojníkem a žoldákem organizace Olive Group (s titulem viceprezident pro speciální projekty). V současnosti Olive Group patří do společnosti Academi (dříve Blackwater) a jmenuje se Constellis Group.

Organizace, které financovaly Bílé přilby a byly zapleteny do tohoto propagandistického podvodu, se dnes obávají, co bude po nástupu nové Trumpovy administrativy. Ta jim zřejmě nepůjde na ruku tak, jako Obamova, která s nimi uzavřela tichou dohodu o spolupráci. Například aktivisté z organizace Avaaz, která rovněž financovala "Bílé přilby“, plánují opustit Spojené státy. Žádají své stoupence, aby jim darovali peníze na přestěhování do jiné země. Prý se bojí pomsty prezidenta Donalda Trumpa, neboť kromě jiného rovněž organizovali manifestace a vytvářeli petice proti republikánům.

Zástupci této "organizace na ochranu lidských práv" Avaaz vyjádřili obavy, že po uvedení Donalda Trumpa do úřadu bude tento místní "Člověk v tísni" uzavřen. Chystají se proto převést všechny své databáze a účty do jiných zemí. Kromě kanceláře v New Yorku, má tato neziskovka totiž další pobočky v Berlíně, Paříži, Londýně a Římě. Nebyla by to dobrá inspirace také pro Člověka v tísní České televize? Ale kdež, u nás si ještě na našeho Trumpa nejspíš dlouho počkáme.

Praví internacionalisté

"Trump má způsob, jak zničit Avaaz. Jsme globální organizací, ale stejně jako u mnoha dalších online komunit se naše servery, data, e-mailové adresy a webové stránky nacházejí ve Spojených státech. A prezident Trump nás může uzavřít v okamžiku. Rozjeli jsme proti němu tvrdou kampaň, a dokonce jsme zažalovali jeho hlavního poradce Stephena Bannona."

Některá americká nezávislá média se snažila rozkrýt organizační strukturu této globální organizace ač je velmi nejasná. Podařilo se jim však například zjistit, že jeden ze zakladatelů Avaaz je Tom Perello, významný člen americké demokratické strany - a možná i člověk na výplatní pásce ministerstva zahraničí. Další členové vedení jsou údajně zase zaměstnanci britského ministerstva zahraničí. Je tedy dosti pravděpodobné, že Bílé přilby byly prodlouženou rukou Obamovy a Cameronovy administrativy.

Doznání

Syrská válka byla od prvních "majdanských" počátků (15. března 2011 byly spuštěny v Dará a dalších městech protiasadovské demonstrace) organizována západními tajnými službami. Dokazuje to i doznání učiněné tento týden ředitelem CIA Johnem Brennanem. "Cítím určitou odpovědnost za kruté krveprolití ve válce v Sýrii," řekl pro stanici NPR Brennan. Ve většině bojů v Sýrii jsou podle něho mezinárodní muslimští žoldáci podporováni buď státy Perského zálivu nebo přímo Západem.

Je sice pěkné, že se za apokalypsu, kterou vyvolala CIA s Tureckem rozpoutáním syrského konfliktu, pan ředitel omluvil. Otázkou zůstává, co je to dnes těm všem mtvým, zmrzačeným a celé rozvrácené zemi platné. Podle oficiálních čísel zahynulo na půl miliónu lidí, milióny jsou na útěku - a mnozí z nich se valí do Evropy.

Nová taktika Západu, který už ví, že v Sýrii prohrál, bude spočívat zřejmě ve snaze co nejvíce zemi regionalizovat - a tlačit prezidenta Asada k co největší autonomii jednotlivých oblastí. Kurdové už se nechali tento týden slyšet, že po Novém roce vyhlásí na severu země svoji federaci. Boj o město Rakká, baštu Islámského státu, bude dalším z milníků války, která bude zřejmě trvat i celý příští rok.

Síly chaosu se totiž jen tak nevzdají. Nejen v Sýrii.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…