Václav Husák: Úchylák a supravodivý "med"

16.08.2017 16:41

Již jako školák jsem se choval úchylně. Projevovalo se to zejména tím, že jsem se už v sedmi, osmi letech vzrušoval nad obrázkovými časopisy.

Václav Husák: Úchylák a supravodivý "med"
Foto: Archiv
Popisek: Med

Ne, neodplivujte si zhnuseně! V těch časopisech totiž nebyly obnažené či málo oděné ženy. V těch časopisech byly kreslené obrázky a fotografie, které zobrazovaly tehdy moderní techniku. Strašně se mi líbily zejména malířem nakreslené elektrické obvody se znázorněnými elektronkami, jejich mřížkami a dráty ukončené "banánky" nebo "krokosvorkami". V podstatě jsem samozřejmě ničemu z toho nerozuměl, ale bylo to krásné!

Jak jsem rostl, má deviace mne stále více ovládala a dohnala mne tak daleko, že jsem se již jako zpravodaj ČTK stal jednoho dne laureá­tem Ceny ČSAV za popularizaci vědy. Později se však projevila ještě pronikavěji, a to když jsem sám stal autorem řady technických řešení na úrovni patentů a užitných vzorů.

I když už se nyní psaním o vědě a technice neživím, zvrhlá touha mého mozku po technických informacích mne neopustila. Obdivuji veli­kost lidského tvůrčího ducha a můj mozek doslova s mlaskáním přijímá stále nové informace tohoto druhu. Nevynechám tedy žádnou příleži­tost, jak ho nechat namlsat.

Velký zážitek mu nedávno přinesl článek Zdeňka Slaniny o supravodivosti. S chutí jsem si ho přečetl a v tom vzrušení ani nezare­gistroval, že je napsán bez diakritiky. Pak jsem hodinu přemýšlel nad tím, jak úžasně geniální musel být vědec, kterého napadlo přidat do ke­ramiky med, neboť v článku se doslova pravilo - cituji:

" Na tomto principu pak bylo namichano mnoho ruznych keramik, a jiz v roce 1987 se tak podarilo ziskat material, ktery se staval supravodivym nad normalnim bodem varu tekuteho dusiku (tato kera­mika obsahovala prvky barium, yttrium, med a kyslik)."

Teď už to vím a o úrovni své inteligence nemám valného mínění...

Václav Husák

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…