Václav Klaus: Kéž by bylo více takových politiků. Roman Herzog nám bude velmi chybět

13.01.2017 9:05

Václav Klaus k úmrtí prezidenta Romana Herzoga

Václav Klaus: Kéž by bylo více takových politiků. Roman Herzog nám bude velmi chybět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Ve věku 82 let zemřel významný německý politik Roman Herzog, se kterým jsem měl dlouhá léta velmi dobré vztahy. Velmi jsem si toho vážil. Tento právník – bývalý předseda Spolkového ústavního soudu a prezident Spolkové republiky Německo – byl realistickým politikem. Setkával jsem se s ním jak v roli předsedy vlády, tak v roli prezidenta České republiky, a to i v dobách, kdy už nebyl prezidentem. Nikdy nezapomenu na to, jak jsme spolu jednou – z nedostatku času – oficiálně jednali v jeho autě při cestě z letiště ve Frankfurtu do Düsseldorfu.

Realisticky se díval i na myšlenku evropské integrace. Když jsem nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu, kancléřka Merkelová zorganizovala naše mnohahodinové jednání a přizvala k němu Romana Herzoga, aby zkusil napomoci mezi námi nalézt společnou řeč. Když jsem v květnu 2009 dostal ve Freiburgu mezinárodní cenu Nadace Friedricha Augusta von Hayeka, Roman Herzog pronášel velmi přátelské a vlídné laudatio. Dlouhá léta jsme si vyměňovali dopisy, ale i texty, které jsme napsali. Roman Herzog byl pevnou součástí německého politického establishmentu, ale uměl se od něj i oddělit. Mimořádnou roli sehrál jeho článek (napsaný společně s Fritzem Bolkensteinem a Lüderem Gerkenem a publikovaný v FAZ v lednu 2010), který měl název „EU škodí evropské myšlence“. Kéž by bylo více takových politiků. Roman Herzog nám bude velmi chybět. Celé Evropě.

Václav Klaus

Zdroj: klaus.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla