Václav Novotný: Ani oni nejsou bohové!

31.07.2014 10:52

Srovnávat zodpovědnost zákonodárce se zodpovědností občana nelze. Europoslanec, poslanec, senátor se nechají občanem zvolit a berou na sebe odpovědnost. Občan v dobré víře je svými daněmi platí, stejně tak, jako platí soudce, policisty, armádu a zbytek státní správy. V žádném případě zákonodárcům a europoslancům nedává právo vynášet rozsudky. Nedává jim právo rozpoutávat nenávist.

Václav Novotný: Ani oni nejsou bohové!
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Ať se to zákonodárcům nelíbí, nemají ani právo na zapomínání informací a faktů. Europoslanec, který je ve vrcholné politice jak píše 14 let, kdy poprvé kandidoval v roce 2009 a dělal poradce 50ti vrcholným politikům, má za sebou 150 kampaní, v novinářských kruzích se profiluje jako expert na krizovou a politickou komunikaci a politické kampaně, by se omylů a prezentování neověřených informací neměl dopouštět.

U europoslance se vyžaduje určitý nadhled a střízlivost posuzování mediální propagandy slovy Václa Umlaufa "- language-games českého paranoidního a infantilního žurnalismu připomínají hru děcek na pískovišti. Tam si také nedospělí jedinci mohou dělat, co chtějí. Toto místo je pro infantily všeho druhu vyhrazeno a také ohrazeno, anything goes there."

Článek je reakcí na tento rozhovor

Zažili jsme napadení suveréního státu bez mandátu OSN na základě důkazu - satelitních snímků, na kterých byly zbraně hromadného ničení. Jak je vidět, ne všichni si to pamatují. Nikdy se zbraně hromadného ničení nenašly, satelitní snímky byly podvrh. Pro každého myslícího zákonodárce je to základní informace. Každý myslící europoslanec, který má tu moc odsouhlasit sankce a vyhodit z práce tisíce lidí má povinnost cituji:

"V plně rozvinuté demokracii by ale člověk očekával něco jiného, totiž jistý kritický odstup vůči informacím řízeným z kruhů NATO a CIA, " napsal v listě Stern německý filozof Julian Nida-Rümelin.

Pro europoslance z toho plyne jeho povinnost, sám sobě klást otázky, než bude opakovat to, co říkají, publikují media u letu MH17 malajzijského letadla:

Kdo a proč zabránil zveřejnění hlasového záznamu z letadla letu MH17 ( jeho přepis )?

Kdo a proč zabránil zveřejnění poslední zeměpisné polohy letadla letu MH17 před jeho zničením? ( ne dopadem jeho fragmentů )

Kdo a proč zabránil zveřejnění přesné výšky a rychlosti letadla Letu MH17 v době jeho zničení ?

Tyto údaje jsou pravděpodobně známé z černých skřínek a jejich zveřejnění by dodalo důvěryhodnost celému vyšetřování. V žádném případě by to vyšetřování a shromažďování důkazů nenarušilo.

Kdo a proč zabránil zveřejnění záznamu z letového dispečinku, který sledoval let MH17?

Kdo a proč zabránil zveřejnění jmen obsluhy letového dispečinku, který sledoval let MH17?

Kdo a kdy zabránil zveřejnění informace, zda letadlo letu MH17 letělo v leteckém koridoru?

Kdo a kdy zabránil zveřejnění informace, kolik letadel před zničením a po zničení letu MH17 letělo v krátkém časovém intervalu v prostoru letu MH17?

To je jen malá část z nevyřčených otázek.

Do dnešního dne neznáme ani jednu odpověď. Vyšetřování tím bylo znevěrohodněno a hraje se hra, co za co. Vynášet rozsudky bez předložených důkazů a to i zmanipulovaných či podvržených nelze.

Myslet, ne propadat propagandě. Na místě jsou slova německého filozofa Juliana Nida-Rümelina - list Stern:

Obviňování z neoimperialismu zní jako válečná propaganda

Kdyby se pak v jižní části Kanady zformovalo separatistické hnutí proti vstupu Kanady do Ruskem vedené Severně-polární-aliance, nenechaly by si USA tuto šanci ujít, aby Kanadu od jejích plánů odradily a tyto separatisty by podpořily. Domnívám se dokonce, že v analogickém případě – jen s opačnými znaménky – by hrozila brzká vojenská intervence USA. Minimálně republikánská pravice, která by pak v případě vyostření situace i vyhrála volby, by přímo na amerických hranicích jistě žádnou druhou Kubu nepřipustila.

Když Bush v rozporu s mezinárodním právem vytáhl do války proti Iráku, nepřijalo Rusko žádné sankce proti zúčastněným zemím, z nichž mnohé byly i evropské. Rusko nijak výrazně nereagovalo ani na vojenské intervence Západu v Afghánistánu, Libyii, vyzbrojování vojenského křídla protiassadovské opozice v Sýrii. Nepřijalo žádné sankce ani nepodniklo žádné protiintervence – pravděpodobně ani ne tolik ze záměru, jako spíš ze slabosti.

Obviňování z neoimperialismu zní jako válečná propaganda, hodí se dobře k tomu, aby situace na Ukrajině vojensky ještě víc eskalovala, je dobrým příkladem dvojího měřítka, různého posuzování stejných případů. Neměli bychom se k němu uchylovat, už proto, abychom lehkomyslně nepodporovali eskalaci ukrajinské krize. K čemu taková i nechtěná eskalace může dospět, nám ukazuje historie vzniku první světové války.

Novotný Václav
za Iniciativu Ne základnám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.