Václav Žák: Hra o Nejvyšší kontrolní úřad

19.02.2013 18:41

V politice často platí, že o nejdůležitější záležitosti se veřejnost málo zajímá. Souvisí to se složitostí moderního státu. Nejen čtenáři Blesku mají malý zájem o fungování státu. Opovržlivý poměr ke státu je v české politické kultuře konstantou. Je to paradox: Jsme znechuceni korupcí, ale základní předpoklad, aby se korupce omezila, tedy dobře fungující stát, je nám lhostejný.

Václav Žák: Hra o Nejvyšší kontrolní úřad
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Platí to i pro Nejvyšší kontrolní úřad. Málokdo ví, co vlastně dělá, a skoro nikdo, co by dělat měl. Pak se ovšem není čemu divit, že se politici snaží o to, aby Úřad svými kontrolami nerušil jejich kruhy.  

Nejvyšší kontrolní úřad měl velké štěstí, že v jeho čele stál na počátku prezident Volejník a viceprezident Peřich. Díky jejich integritě se neprojevila instituční slabost vestavěná do českého Nejvyššího kontrolního úřadu. Totiž politická nominace tzv. kolegia NKÚ. Orgánu, který rozhoduje o kontrolách a jejich hodnocení.  

Další prezident se vybíral s potížemi. Kandidáta sociální demokracie Brožíka odmítl jmenovat prezident Havel, protože Brožíkova pověst nedávala záruky, že se bude v úřadu chovat stejně korektně jako prezident Volejník. Prezident Dohnal, který byl po tahanicích zvolen, se už ocitl pod tlakem Poslanecké sněmovny, aby do kolegia navrhoval bývalé poslance. Spory uvnitř Nejvyššího kontrolního úřadu nakonec vedly ke konfliktu prezidenta s Poslaneckou sněmovnou, což posléze vedlo k pravomocnému odsouzení prezidenta Dohnala, čímž zákonitě ztratil mandát.  

Nyní se začínají objevovat jména kandidátů na novou funkci tím je a nových kandidátů na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Jedním z těch jmen je Dana Trezziová. Připomeňme, že se jedná o jednu z nejdůležitějších funkcí ve státě, na níž velmi záleží, jestli bude Nejvyšší kontrolní úřad důsledně potírat korupci, která zdomácněla ve veřejném sektoru. Na integritě kandidáta na prezidenta proto mimořádně záleží. Ale už letmá rešerše na internetu vede v případě kandidátky Trezziové k vážným pochybnostem. Je totiž napojena na osoby z kauzy plzeňských práv.  

Pokud ji sněmovna navrhne a Prezident Klaus schválí, bude to po amnestii další sabotáž snahy nastolit normální poměry.  

Když k tomu přidáme, že ČSSD v Senátu zabránila rozšíření pravomocí NKÚ, aby mohl kontrrolovat samosprávy, vidíme, že ani stávající opozice nejeví v otázce potírání korupce žádný vášnivý tah na branku.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…