Václav Žák: V civilizované zemi by Kalousek v politice skončil

24.07.2012 21:20

Masová politika má svoje zákonitosti: aby politik dostal zprávu do médií, patřičně ji opepří. Média po takových zprávách ráda sáhnou. Bohužel v šumu, který se okolo peprných výroků rozpoutá, obvykle zanikne podstata věci.

Václav Žák: V civilizované zemi by Kalousek v politice skončil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová nešetří vyčítavým pohledem do kamer novinářů

Minulý týden v české politice je toho klasickou ukázkou. Policie požádala o vydání exministryně Parkanové k trestnímu stíhání. Došlo k zajímavému paradoxu. Když o pár týdnů předtím policie požádala o vydání důležitého opozičního poslance Davida Ratha, opozice vyjádřila pochybnosti, ale policii nenapadala. Spíš se ptala, proč policie nestíhá kauzy, ve kterých není zapleten opoziční poslanec.  

Při žádosti o vydání koaliční poslankyně Parkanové se ale strhla mela. Její stranický kolega, ministr financí Kalousek, obvinil policii z provokace a z estébáckých metod.  

V rozhovoru pro Právo poznamenal: „Pokud pracujete s hypotézou, že někdo obviňuje Vlastu Parkanovou z něčeho, co neudělala, aby ji tzv. po gestapácku skřípnul a ona ho dovedla k někomu dalšímu, tak doufám, že v takovém státě nežijeme.“  

Nakonec, dle svého zvyku, telefonoval vyšetřovateli případu i policejnímu prezidentovi. Okolo telefonátů se strhl rozruch, jenže založený na šlendriánu některých internetových serverů. Kritika policejního prezidenta Lessyho spočívala v tvrzení, že obvinil ministra Kalouska z nátlaku, dále že byl domluven se sociální demokracii a poslanec Tejc mu přihrál otázku na telefonát od Kalouska.  

Na internetu se objevilpřepis debaty v Bezpečnostním výboru. Je to dost otřesné čtení. Nicméně z něho jasně vyplývá, že Lessy Kalouska z nátlaku neobvinil a Tejc mu otázku nepřihrál. Lessy začal o Kalouskových telefonátech mluvit při příležitosti popisu rozhovoru mezi vyšetřovatelem Mazánkem a ministrem Kalouskem. O Kalouskově telefonátu s ním řekl, že byl nevhodný. To ovšem nebránilo internetovým serverům, aby se na nich neobjevily články o tom, že Kalousek dělal na Lessyho nátlak. A už se vygeneroval šum, v němž fakta pláčou v koutku.  

Kalousek řekl do médií tolik urážek na adresu policie zcela otevřeně, že je irelevantní, co říkal do telefonu. Kupodivu v některých médiích, hlavně veřejnoprávních, moderátoři vycházeli z představy o rovnosti výroků dotčených policistů a ministra Kalouska. Vůbec nebrali do úvahy, jak se ministr Kalousek vyjadřoval veřejně. Uvažme: je horším nátlakem na policii agresivní telefonát jednomu policistovi nebo veřejné nařčení celé policie z estébáckých metod? Moderátor České televize přitom dumá, co dělat, když zde stojí tvrzení proti tvrzení. To nesvědčí o sebevědomém úsudku.  

V civilizované zemi by takový ministr ve vládě skončil. Kvůli telefonátům, které vůbec neměly být, ale hlavně kvůli svým veřejným výrokům. Nepřímé obvinění policie z gestapáckých metod je skutečně silná káva. U nás neskončí – padla by vláda.  

Policejní prezident na hrubé útoky ministra financím vůči policii zareagoval nestandardně – napsal otevřený dopis policistům. Premiér ho za to pokáral a naznačil, že by se policejní prezident měl věnovat spíš vedení policie než politice. Ministr vnitra, který se na Bezpečnostním výboru zastal policie, ovšem tak nevýrazně, že o tom žádné médium nepřineslo zprávu, nezapomněl oznámit, že se policejní prezident chystá odejít: stěží tím získal prestiž u policie i veřejnosti.  

Ale dějiny někdy tropí naschvály. Když byl ministrem vnitra Ivan Langer, změnil zákon o policii tak, že policejní prezident je odvolatelný pouze tehdy, pokud spáchá trestný čin. Ministr Langer zřejmě chtěl v čele policie udržet svého člověka. Ale to se mu nepodařilo. Zákon teď zajišťuje – a to je správně – policejnímu prezidentovi potřebnou neodvolatelnost. Pokud prezident Lessy neztratí hlavu, nemusí z odvolání mít strach. Soudy ho do funkce vrátí. Zatím se mu daří získat si prestiž jak u policistů, tak u občanů, a to je v dnešních poměrech téměř neuvěřitelné.  

Aby se poměry v zemi mohly čistit, je třeba mít jak fungující policii, tak státní zastupitelství. Na státním zastupitelství premiér šlápl na brzdu. V nejbližších týdnech uvidíme, jestli se novému ministru spravedlnosti podaří státní zastupitelství paralyzovat. Pokud ne, můžeme se těšit, že krunýř korupce, který svírá politický systém, začne na pár místech praskat.  

Na spor Kalouska s Lessym doplatili možná víc jiní politici než jeho protagonisté. Kníže Schwarzenberg zcela ztratil glanc. Škoda, stačilo se přece od Kalouska distancovat. Premiér Nečas se také postavil za ministra financí. Velký kormidelník na Hradě takovou školáckou chybu neudělá. Ten si pozve policejního prezidenta: ví, na co veřejné mínění slyší.  

A svou pověst si taky zničil ministr vnitra Kubice. Neodvážil se ohradit proti výroku premiéra o podplukovnících, kteří nebudou určovat, kdo bude ve vládě. Je skoro neviditelný ve sporu, kde jde o prestiž sboru. Taky škoda. Kubice není součástí korupčního systému. Prostě Kalousek, který tuší, že se blíží obtížná doba, stahuje ty, kteří se neodtáhnou, sebou ke dnu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.