Vaše Věc: Američané tlačí na Filipíny

22.06.2017 11:12

Americký závazek vojenské pomoci vypovídá o obavě z působení Islámského státu v Jihovýchodní Asii . Prezident Rodrigo Duterte byl konfrontován s vytrvalými bojovníky, z nichž 200 tisíc uteklo před krvavými boji. Navzdory bombardování a nasazení ozbrojených útočných helikoptér a smrti nejméně 200 islamistů filipínští vojáci nedokázali splnit svůj cíl: znovupřevzetí města Marawi.

Vaše Věc: Američané tlačí na Filipíny
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Filipíny

Vládní síly už registrovaly 58 mrtvých. A to bylo nasazeno přes 2000 vojáků. Byla to těžká rána pro prezidenta Duterta, který pochází z města Davao a jenž vydal dekret o válečném stavu platící na celém ostrově. Je to známka vážnosti situace, neboť filipínský lídr je notoricky antiamerický. Je však nucen se opřít o Spojené státy, aby se vyhnul islamistické ofenzivě, která vypukla v předvečer ramadánu a byla provedena lokálními skupinami, které se prohlašovaly za Islámský stát.

Členové speciálních amerických sil se zúčastňují ofenzivy v Marawi, potvrdila ambasáda USA v Manile. Existuje tajný počet „technických“ poradců, kteří ignorují diplomatické vazby mezi Washingtonem a lídrem Filipín. Je to spektakulární obrat pro Duterta, který hrozil, že odstřihne vojenské vazby na USA. Teroristé se ukázali jako lépe financovaní i organizovaní, než se předpokládalo, což nutí administrativu státu hledat americkou pomoc.

Angažovanost Američanů svědčí o obavě z etablování Islámského státu na nové frontě v jihovýchodní Asii. Šéf organizace IS Abou Baghdadí osobně nařídil ofenzivu na Marawi. Podle predstavitelů filipínského vojska opírajících se o svědectví zatčených bojovníků. „Existuje finanční a ideologická podpora Islámského státu, ale stále není oficiální, což je nutné pro vytvoření nové provincie chalifátu“. Ofenziva mířila na lokální skupiny, aby získala na významu, míní soudce Jones, ředitel institutu Policy analysis of conflict v Jakartě.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.