Vaše Věc: Česká národní banka rozhazuje dál

13.07.2016 9:07

Česká národní banka v květnu za intervence na oslabení koruny utratila dalších 15,5 milionu korun. Letos už tak ČNB za intervence spotřebovala více než 100 miliard korun a od začátku intervencí v listopadu roku 2013 to bylo již více než 545 miliard korun.

Vaše Věc: Česká národní banka rozhazuje dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Bývalý guvernér ČNB M. Singer hovořil o tom, že intervence budou pokračovat až do poloviny příštího roku, kdy by mělo být dosaženo cíle 2% inflace. Po britském referendu o vystoupení z EU se dokonce objevily hlasy, že by ČNB mohla hodnotu koruny snižovat ještě déle.... Nový guvernér ČNB J. Rusnok podle svých veřejných vyjádření o dřívějším ukončení intervencí také neuvažuje.

Z výroční zprávy mezinárodní sítě Social Watch ovšem vyplývá, že česká ekonomika se vyspělým západoevropským zemím přibližuje jen velmi pomalu a významný podíl na tom má také oslabená koruna.

Podle průzkumu ČSOB, uskutečněného před více než půl rokem, pomáhají intervence ČNB pouze 14 % firem, a 35 % intervence naopak škodí.

Slabá koruna pomáhá zejména exportérům, kteří vyvážejí zboží s jen velmi malou přidanou hodnotou, a v podnicích právě těchto exportérů pracují lidé často za hladovou mzdu. Levná koruna navíc pochopitelně v zemích EU zlevňuje práci českých občanů, a pochopitelně zdražuje dovoz. České hospodářství tak nemohlo profitovat například z klesajících cen komodit a z toho vyplývajících nižších cen nejprogresivnějších technologií, jejichž zavedení je pro modernizaci české ekonomiky nezbytné.

Ještě větší problém však, jak už jsme na Vaší věci mnohokrát za posledních dva a půl roku uvedli, může ČNB uměle udržovaným kurz 27 korun za 1 euro znamenat při vstupu České republiky do Evropské měnové unie značnou komplikací pro občany i firmy. A to tehdy, kdy se kurz koruny a eura bude spíše než reálnému kurzu 1 euro za 18 – 20 korun blížit současnému kurzu 1:27. V takovém kurzu se totiž budou přepočítávat nejen ceny zboží, ale také mzdy a úspory českých občanů. A samozřejmě bude velký rozdíl, zda bude například depozitum občana v bance 100 tisíc korun znamenat 5,556 eur (při kurzu 1:18), anebo to bude 3 704 eur (při kurzu 1:27). Vedení ČNB však, zdá se, budoucí ceny zboží, výše mezd a důchodů či úspor českých občanů příliš netrápí…

M. Zeman by měl svému starému chráněnci J. Rusnokovi domluvit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…