Vaše Věc: Čínské investice je potřeba uvítat

01.04.2016 19:30

V nejbližších dnech bude zřejmé, jaké dohody vlastně byly na Pražském hradě mezi prezidenty obou zemí, tedy ČR a Číny, podepsány. Co je jejich obsahem. V každém případě až čtvrt bilionu korun, které by měly přijít do republiky v nejbližších letech v čínských investicích, mohou být ohromným impulzem k růstu českého hospodářství.

Vaše Věc: Čínské investice je potřeba uvítat
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

Je jen škoda, že tento růstový moment nepřišel například v okamžiku hospodářského poklesu, který se v západní Evropě i u nás projevil v roce 2008, a zejména v roce 2009.

Škoda, že tehdy byla v čele země vláda, která byla zcela inertní vůči úvahám o velkých investicích z Číny do ČR. Ale voliči si v roce 2006 vybrali sami, resp., i když si tak úplně nevybrali sami a volby dopadly remízou, dva Zemanovi věrní poslanci Melčák a Pohanka podpořili pravicovou vládu, která zazdila jakékoli investice z Číny i např. z Ruska. Tyto investice mohly výrazným způsobem oživit hospodářství ČR.

Teď po deseti letech přichází možnost opakovaného restartu opravdu velkých čínských investic. Protože všechny investice jsou od toho, aby byla zajištěna jejich návratnost, bude potřeba velmi pečlivě při jejich zahájení kalkulovat. Tedy neinvestovat jen proto, aby vznikaly zakázky pro zakázky, pro neschopné či málo schopné české firmy, ale půjde o to investovat, aby byla zajištěna návratnost. Před uskutečněním každé investice by měly proběhnout velmi pečlivé ekonomické kalkulace prokazující jejich návratnost. Takovou investicí, která by měla v nejbližších 20 či 30 letech zajištěnu návratnost, jistě není zamýšlená investice do kanálu Dunaj – Odra – Labe. Z turistických výprav po kanálu prostě není možné investici zaplatit. Nehledě ani na nedozírné ekologické škody, které by tak vznikly.

Vydat se na cestu investice, kterou pak bude splácet v příštích generacích státní rozpočet, jen proto, aby vybraná skupina podnikatelů v průmyslu či stavebnictví měla zakázky, by bylo krajně neodpovědné a hloupé. Čínské peníze musí přijít do smysluplných projektů, kde je zajištěna návratnost a také využití, které má národohospodářský význam. A to i přes to, že se jedná do investice do soukromých subjektů. Ambicí vlády by mělo být nepřipustit investici, jejíž návratnost se v příštích letech zhroutí. To by bylo špatným signálem pro další čínské investory, kteří snad uvažují o příchodu do naší země a jsou ochotni ve velkých objemech investovat. Tuto příležitost by ČR zkrátka neměla zahodit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…