Vaše Věc: Firma Marks & Spencer propásla svůj comeback ve Francii

20.11.2016 12:29

Několik měsíců stačilo, aby nový šéf Marks & Spencer Steve Rowe jmenovaný v dubnu 2016, viděl chyby ve strategii svého předchůdce. Do konce příštího roku bude zavřeno 100 velkých obchodů na základě poklesu zisku o 88 %. 47 uzavřených obchodů se týká Británie a nový šéf se hlavně rozhodl vrátit se k mezinárodní strategii, což vlastně již v roce 2011 udělal jeho předchůdce.

Vaše Věc: Firma Marks & Spencer propásla svůj comeback ve Francii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc - Yossi Aloni
Popisek: Marks a Spencer

Prodeje zboží stagnovaly hlavně díky poklesu tržeb oblečení o 5,3 %. Firma Marks & Spencer se stáhne z deseti trhů, což jsou Čína a devět zemí Evropy: Belgie, Estsonsko, Maďarsko, Litva, Holandsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a také Francie. Se svými obchody zůstane v Irsku, Hongkongu a České republice s tím, že v těchto zemích počítá s rozmístěním obchodů s potravinami.

Do Francie přichází toto rozhodnutí patnáct let poté, co bylo uzavřeno 18 obchodů Marks & Spencer po dramatickém poklesu zisku. V roce 2011 vedení znovu otevřelo „symbolický“ obchod na Champs – Élyssés a potom další 4 větší prodejny ve velkých obchodních částech Paříže. Jejich prostory byly 3 až 4 tisíce m², oblečení a potravinářské zboží. Nejsou však rentabilní a zavřou za 18 měsíců, což dohromady tvoří 517 pracovních míst. Nyní je firma opatrná, hodně spoléhala na kvalitní a čerstvé potraviny dovezené rovnou z Anglie. Zamítla otevření nových obchodů na jihu Francie, které by bylo moc komplikované a drahé a nebyla provedena žádná investice do postavení skladu. Ve Francii budou vytvořeny obchody výlučně s potravinami, bude jich 11 a první otevře na jaře 2017 ve městě Lille.

Skutečnost, že většina obchodů bude spravována podle frančízy, dovolí limitovat fondy a rentabilizovat je rychleji. V roce 2015 naopak obchody spravované přímo M & S prodělaly ve světě 50 milionů EURO při obchodním obratu 190 milionů EURO. V samotné Francii jsou ztráty 26 milionů EURO. Jestliže se firmě nepodařilo, aby její obchody ve světě byly rentabilní, je to také a zejména proto, že její móda a doplňky do domácností zaspaly dobu. Jsou jiné firmy s modernějším a kvalitním oblečením za dobré ceny z fast fashion. Můžeme jmenovat Vivarte, Camaïeu ale i Gap, Zara a H & M. M & S jistě ještě neřekla poslední slovo.

Pravda, její prodejnost je méně než 48 %, ale přispívá ke dvěma třetinám zisku celé firmy a na tom by měla společnost stavět a koncentrovat své investice ve Spojeném království tak, aby zůstala v Británii lídrem.

(podle Le Figara, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…