Vaše Věc: Konečná bitva mezi prezidentem Hollandem a levicí

09.03.2016 11:19

Otázka zní: Zničil prezident Hollande vztahy s levicí, anebo chce levice zadupat prezidenta do země? Aritmetika a politický zájem vlastně nikdy v této věci nebyly až tak protichůdné. Aritmetika znamená, že pouze jednotnost levice a její společný kandidát mohou zabránit, aby se prezidentské volby v roce 2017 odehrávaly pouze jako souboj mezi Marine Le Penovou a neogaullistickým kandidátem, ať jím bude kdokoliv.

Vaše Věc: Konečná bitva mezi prezidentem Hollandem a levicí
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Je evidentní, že rozklad v levici je nezvratný. Ekonomické problémy Francie, ideologický debakl, degradace funkce prezidenta a žádný respekt k institucím republiky je dílem politiky, jak je vedena současným prezidentem. K tomu můžeme přidat osobní invektivy mezi levicovými politiky Mélanchonem a Hollandem, Aubryovou nebo Duflotem vůči premiéru Vallsovi.

Prezident Hollande promrhal svůj kredit. I ten, který znovu získal v období atentátů v Paříži. Navrhnout nezbytné reformy přijatelné pro většinu lidí je možné u prezidenta, který se může opřít o většinu ve veřejném mínění. Hollande k tomu vhodný čas nevyužil a nyní je pozdě se tím zabývat.

Slabost prezidenta přiživuje bojovnost a despekt jeho stranických oponentů. Uvnitř vlády se projevují negativní nálady. Někdy proti prezidentu Hollandovi, jindy proti premiérovi Vallsovi.

Prezident Hollande by měl jasně a srozumitelně vyjádřit své stanovisko, že chce vládnout, že chce být kandidátem a chce volby vyhrát. Toto Hollande neumí. Neumí dát veřejně a optimisticky najevo svou snahu a přání, i když mluvíme čistě hypoteticky. Hollande prostě neumí hrát takovou hru. Měl by se politický oddělit od Vallse, který ho izoluje.

Nicolasi Sazkozymu, minulému prezidentu Francie, se v roce 2012 podařilo oddělil od všech svých potenciálních dalších pravicových kandidátů a těžil z podpory volebního zákona. To však není případ současného prezidenta. V průzkumech veřejného mínění klesají jeho preference volným pádem. Podpora jeho socialistických sympatizantů upadá. Plán politicky rozšířit vládu se příliš nepovedl. Jestliže strach dostane křídla, z deziluze se stane emoce. Mezi Hollandem a jeho levicí nyní probíhá bratrovražedný boj.

(Le Figaro, 29.2.2016, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…