Vaše Věc: Korupce? V České republice běžná věc…

24.04.2016 7:29

Podle studie provedené společností Ernst & Young považuje 54 % dotázaných českých manažerů korupci v podnikání za běžný jev. To ČR zařadilo mezi 20 nejhorších zemí v průzkumu.

Vaše Věc: Korupce? V České republice běžná věc…
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: korupce

Pokud 54 % českých manažerů pokládá úplatky v podnikání za rozšířený a běžný jev, jen těžko se dá hovořit o tom, že boj proti korupci je v naší zemi úspěšný. A to přes všechny sliby současného ministra financí a místopředsedy vlády A. Babiše a dalších vládních činitelů.

Pokud se ČR chce vydat západoevropskou cestou, a nikoli cestou ukrajinskou (hůře než Ukrajina se v tomto žebříčku umístila už jen Brazílie, kde úplatkářství v podnikání vidí jako běžný jev 90 % manažerů), je nutné, aby se vedoucí představitelé této země přestali o korupci zajímat pouze jako o dobré téma na předvolební billboardy, a potírali ji i jinak než pomoci předvolebních hesel. Tento způsob boje, jak je vidět, proti korupci nijak zvlášť neúčinkuje. Zdá se, že síly setrvačnosti jsou v této oblasti velmi dlouhodobě působící.

Pokud by vládní představitelé skutečně chtěli zakročit proti korupci, mohou se inspirovat například v Polsku, kde úplatky v podnikání považuje za běžnou praxi pouze 34 % manažerů (přičemž průměr z 62 zkoumaných zemí představuje 39 %), nebo v Německu, kde korupci považuje za běžný jev pouze 6 % manažerů.

Výsledek studie společnosti Ernst & Young je pro Českou republiku velmi smutnou vizitkou, která do země seriózní investory jistě nepřiláká…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…