Vaše Věc: Manilla míchá karty v Čínském moři

03.10.2016 18:36

Pouze několik týdnů stačilo novému prezidentu Filipín, Rodrigovi Dutertemu, aby se ukázal jako největší provokatér jihovýchodní Asie.

Vaše Věc: Manilla míchá karty v Čínském moři
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Vlajka Filipín

Jeho antiamerické výbuchy zasadily sémě nedůvěry mezi spojence Washingtonu v oblasti, což zanechává pochybnosti o angažovanosti Manilly ve vojenské alianci vedené administrativou prezidenta Obamy a vytvořené za účelem neutralizce čínských územních pozadavků v Čínském moři.  Filipíny mění a při76 rozdávání karet využívají rivalitu mezi Spojenými státy a Čínskou lidovou republikou. Během své volební kampaně byl prezident

Duterte dost ostrý a bouřlivý a překročil další mez ve svých útocích proti svému historickému spoje66nci a bývalému kolonizátorovi (až do roku 1946), aby se přiblížil Číně. Mimochodem, strategie tohoto muže je nevyzpytatelná a svým způsobem na mezinárodní scéně jeť nová a zanechává pocity údivu jak ve Washingtonu, tak v Pekingu. Jeho první velkou diplomatickou akcí mělo být bilaterální setkání s americkým prezidentem před dvěma týdny. Duterte však adresoval americkému prezidentovi řadu osobních urážek. Takové chování ho stálo zrušení Obamovy. návštěvy.

Příslušný filipinský úřad nařídil minulý týden speciálním americkým silám, které podporují filipinské vojsko v boji proti skupinám islámských rebelů, aby opustily jih souostroví. Jejich přítomnost podle úřadu zostří konflikt.  Není to poprvé, co bylo s Američany takhle zameteno. Američané měli opustit svou námořní základnu v zátoce Subic již v roce 1992.

Washington však poté rozvijel více styky se svými dalšími asijskými spojenci a smířil se s ostatními zeměmi jako je např. Vietnam. Ve Filipínách ovšem USA vidi pilíř své strategie, jedná se tedyťť podle nich o potupu a urážku. Bývalý radní města Davao, nynější prezident, šel ale ještě dál, když navrhnul, že by mohl napříště6 kupovat zbraně v Číně a Rusku. Do nynějška se Manilla zásobovala skoro exkluzivně zbraněmi ze Spojených států.

Vztahy mezi Filipínami a Čínou jsou velmi napjaté od doby, kdy Mezinárodní soudní dvůr v Haagu odmítl v červenci přiznat Čínské lidové republice historické právo na Čínské moře. Vláda Filipín publikovala fotografie ukazující dvě čínské lodě, které zřejmě připravovaly stavbu nového ostrova v Čínském moři. Samozřejmě je chybou mechanismu, který by měl jednat s Pekingem o respektování námořních hranic Filipín. Duterte je ochoten se podřídit realitě tím, že by dal svému mocnému sousedovi záruky.

Čína má nyní velkou moc a má navrch i vojensky v této oblasti. Má také velký vliv na Indonésii, Malajsii, Singapur nebo Vietnam.

Není vyloučeno, že asijský gigant navrhne Filipínám j dalším zemím ohledně Čínského moře kompromis.. Oficiálně se vztahy s Manillou poněkud zlepšily, míní vysoký čínský diplomat a přeje si, aby zůstaly přiměřené. Peking však zůstává ve střehu. Když vezmeme v úvahu povahu prezidenta Duterta a jeho invektivy, které adresuje komukoliv, není snadné s ním mít vztahy na slušné úrovni.

Ze své strany, Bílý dům hodlá minimalizovat rozhovory s lídrem Filipín. Manilla, která rozhodně nehodlá přestříhnout pupeční šňůru s USA, se již vyjádřila v tom smyslu, že v obranném ujednání se Spojenými státy, datovaném od roku 1951 a potvrzeném v roce 2014, se nic nezměnilo a je „pevné jako skála“.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…