Vaše Věc: Polsko Nord Streamu II nezabrání

22.08.2016 11:45

Analytici S&P soudí, že nesouhlas polského Úřadu na ochranu konkurence a spotřebitelů s účastí západních koncernů v projektu Nord Stream II je překážkou, ale je velmi málo pravděpodobné, že by se Varšavě výstavbě plynovodu podařilo zabránit.

Vaše Věc: Polsko Nord Streamu II nezabrání
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

S&P upozorňuje, že zapojení evropských partnerů bylo důležité z hlediska reputace projektu. Podle plánů Gazpromu měl být jeho podíl 50 procent, Shell, BASF, Uniper (struktura E.ON), rakouský OMV a francouzský Engie měly mít po 10 procentech. Finanční stránku projektu nové větve plynovodu pod Baltikem mohou partneři Gazpromu zajistit prostřednictvím jiných forem. Gazprom bude po polském vyjádření muset k dosavadní plánované investici přidat nepříliš zatěžujících 1,2 miliardy euro vlastních prostředků na financování 70 procent investičních nákladů a půjček.

Náklady na výstavbu Nord Stream 2 činí 9,9 miliardy euro. Plánovaná kapacita přepravy potom činí 55 miliard m3 plynu. Polsko se projektu snaží zabránit z čistě politických důvodů a prakticky opakuje obstrukce z období výstavby plynovodu Nord Stream I. Výstavba další větve plynovodu pod Baltickým mořem je podle mnohých důležitou součástí zabezpečení energetické bezpečnosti v Evropě. Tranzit ruského plynu se totiž vyhýbá nestabilní a nespolehlivé Ukrajině, která své postavení tranzitní země využívala vydírání partnerů.  Významným stoupencem plynovodu je německý vicekancléř a předseda SPD Sigmar Gabriel.

(pm)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…