Vaše Věc: Primárky ve Francii

15.07.2016 8:51

Hra mezi Alainem Juppé a Nicolasem Sarkozym zůstává otevřená

Vaše Věc: Primárky ve Francii
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Podle průzkumu TNS Sofres One Point může bývalý premiér Alain Juppé být vítězem prvního kola primárek neogaullistické strany s 37 % hlasů oproti 30 % pro Nicolase Sarkozyho, bývalého prezidenta. Bruno, primátor Bordeaux, skončí podle průzkumu jako třetí s 15 % pravděpodobných voličů a bývalý premiér François Fillon má šanci získat pouze 8 % hlasů. Zdá se, že Alain Juppé pohřbil soutěž ještě dříve, než se začal angažovat.

Nejvíc živo je v táboře Sarkozyho. „Průzkumy ukazují, že zápas není skončený, i když tu máme opravdového favorita, který má v sobě všechny potřebné přednosti. Vládne však velká nejistota ohledně voličů, kam se přikloní“, analyzuje situaci pan Riviere, ředitel názorové platformy Sofres. Jedno je jisté, na pravici to bude dlouhodobý duel Juppé – Sarkozy. Pro tyto primárky je prvotní otázkou, kdo a kolik Francouzů zapsaných ve volebních listinách přijde k primárním volbám 20. a 27. listopadu 2016. Podle agentury Sofres by se účast měla pohybovat kolem 24 % dotázaných osob, kteří hodlají se dostavit k urnám. To znamená přibližně 2,6 milionů voličů. Samozřejmě, finální procento účasti bude mít dopad na konečný volební výsledek.

Několik postřehů z tábora Alaina Juppé: blíží se první kolo primárek, ze kterého vzejde hlavní pravicový kandidát na francouzského prezidenta a nic dnes nedonutí Alaina Juppého, aby změnil svou stategii. „Je to neuvěřitelné, když srovnáme průzkumy před dvěma lety, kdy Juppé byl hodně pozadu a Sarkozy nahoře a po roce se situace obrátila“ dodává Bruno, starosta Bordeaux. Ve štábu kampaně Alaina Juppé, na Boulevard Raspail, si přiznávají zcela nepokrytě, že Nicolas Sarkozy disponuje velkou, "úctyhodnou" kapacitou absorpce hlasů. „Sarkozy bude nabírat hlasy, to je evidentní", zamýšlí se list Apparu. Jedna z jeho silných stránek je, že štěpí a udržuje zájem a tokové štěpení mu dovoluje dobře mobilizovat jeho „základnu fanoušků“, což mu zaručuje dobré první kolo. Ale, když štěpíme, je těžší všechny tyto občany dostat do druhého kola“.

Sarkozy si myslí, že průzkumy nejsou důvěryhodné

Vzhledem k těmto skutečnostem bude Alain Juppé postupovat v kampani stylem „crescendo". Alain Juppé vycestuje např. do Nové Kaledonie a Polynésie. Bývalý premiér využije letní období k dokončení své knihy, která má vyjít začátkem září. Mezi oběma koly primárních voleb hodlá Juppé každý den jezdit na meetingy a poprvé promluvit k veřejnosti. Bude to začátek velkých manévrů.

Několik poznatků z tábora Nicolase Sarkozyho: Sarkozy byl v Londýně, kde hovořil na veřejném shromáždění před tisícovkou Francouzů. Setkání bylo uspořádáno na poslední chvíli, aby byl první, kdo se setká s touto komunitou plné obav.

„Ta opravdová práce spočívá v setkávání s lidmi a to dělám již několik měsíců, ale v průzkumech se o tom nedozvíte“, komentuje. Sarkozy si myslí, že průzkumy nejsou důvěryhodné, dovede se ale radovat, když vidí svůj vzestup v elektorátu Národní fronty. Je přesvědčený, že ve vztahu k tomuto elektorátu a jenom čelem k němu se budou odehrávat primárky. Domnívá se, že vytvořil silnější spojení s voliči svého tábora, než jeho rivalové. „Cítíme, že práce, která začala v lednu, se začíná zúročovat“, říká jeden z jeho poradců. Po těžké ráně, kterou utrpěl v regionech, se Sarkozy rozhodl skoncovat s vlastní podobou partyzánského velitele, zničeného válkou šéfů. Znovu našel terén a pokusil se vybudovat spojení s Francouzi. Znovu se stal bývalým prezidentem a budoucím kandidátem na prezidenta, říká jeho poradce. Publikace jeho nedávno vydané knihy pomohla provést inventarizaci svých chyb během jeho pětiletého funkčního období. Kniha měla velký úspěch u čtenářů.

( z textu v článku v Le Figaro, ZP)

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.