Vaše Věc: Promopro 2, kauza CASA jde k soudu

20.12.2015 21:40

Státní zástupce Jan Kořán oznámil, že kauza nákupu letadel CASA pro českou armádu putuje k soudu. Státu prý nákupem letounů vznikla škoda přes 818,8 milionů korun. V případu figuruje bývalá ministryně obrany V. Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce pro vyzbrojování J. Staněk.

Vaše Věc: Promopro 2, kauza CASA jde k soudu
Foto: top09.cz
Popisek: Vlasta Parkanová

V roce 2009 tehdejší pravicová Topolánkova vláda rozhodla o nákupu španělských letadel CASA za více než 3,5 miliardy korun. K podpisu smlouvy o nákupu letounů došlo jeden den před koncem Topolánkovy vlády. Tento nákup byl už od počátku kritizován jako předražený a hovořilo se i o tom, že za nákupem letounů stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří tyto stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

V roce 2010 Evropská unie zažalovala Českou republiku kvůli nákupu těchto letadel u Evropského soudního dvora za nedodržení předpisů EU o hospodářské soutěži, jelikož ministerstvo obrany vybralo bez řádné soutěže.

V roce 2012 (již za ministra A. Vondry) se pak španělské konsorcium EADS rozhodlo, že jako náhradu za vady letounů CASA vrátí jeden bitevník L-159, který byl předmětem obchodu právě při nákupu letadel CASA (byl vyměněn za jeden ze strojů CASA). Bitevníků L-159 ČR v minulosti nakoupila příliš mnoho, a později se jich pochopitelně pokoušela všemi možnými způsoby zbavit. Místo toho, aby ministerstvo obrany za vady letounů CASA žádalo finanční náhradu, nechalo si onen bitevník L-159, o který se pak muselo dále starat a utrácet peníze za jeho údržbu, vrátit. Letadlo se tehdy do ČR přivezlo na kamionu, což samo o sobě dostatečně dobře hovoří o jeho stavu…

Nákup letadel CASA byl podivný od samého začátku a není divu, že jej nyní bude prošetřovat soud. Je ale velmi zajímavé, že ačkoli je kauza CASA velmi podobná kauze Promopro, díky níž státu také vznikla podobná škoda, o jaké se nyní hovoří v souvislosti s nákupem letadel CASA, před soudem stane zřejmě pouze V. Parkanová, která byla v době uzavření kontraktu na nákup letadel CASA ministryní obrany, a tedy za tuto smlouvu nese politickou zodpovědnost. A. Vondra, (ten obchod s letadly CASA za svého ministrování ještě vyšperkoval, jak už je uvedeno výše), který v roce 2008 zodpovídal za české předsednictví EU, a mohl tedy být stejně jako V. Parkanová zodpovědný za to, pokud společnost Promopro bez soutěže získala zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích EU v době českého předsednictví, u soudu za Promopro nikdy nestanul a nebyl nijak potrestán (a ani nikdy není v médiích, kam je jako odborník zřejmě na vše, co se týká jeho amerických přátel, často zván, s tímto faktem konfrontován). V demokratické zemi by se rozhodně nemělo stávat, že lidé budou k soudu pohánění pouze výběrově, podle toho, jak se to hodí nebo nehodí… Takovéto jednání je velmi smutnou vizitkou stavu českého soudnictví a úrovně české demokracie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla