Vaše Věc: Rusko mělo dostat lekci za Ukrajinu, říká bývalý ministr zahraničních věcí USA

05.01.2016 18:29

Bývalý ministr zahraničních věcí USA H. Kissinger se vyjádřil, že USA chtěly Rusku uštědřit lekci za jeho chování v souvislosti s Ukrajinou, ale jelikož H. Kissingerovi vůbec nechybí kritické myšlení, od počátku ukrajinské krize upozorňoval na to, že s Rusy se musí nakládat s respektem a musí být respektovány jejich národní zájmy. Respektive to, co oni sami považují za své národní zájmy.

Vaše Věc: Rusko mělo dostat lekci za Ukrajinu, říká bývalý ministr zahraničních věcí USA
Foto: war- usa
Popisek: Vaše Věc

Ukrajina je zemí, kde Západ před více než 20 lety přislíbil tehdejšímu ruskému prezidentovi Jelcinovi, že bude neutrální a že nebude zapojena do struktur Západu.

Ani trestání Ruska se nepodařilo. Sankce vůči Rusku a následné sankce Ruska vůči Západu poškozují obchod zejména se zemědělskými produkty a nutí Rusko hledat nové trhy a nová odbytiště pro své suroviny i výrobky.

H. Kissinger patří k nemnoha politikům Západu, kteří vždy dokázali uvažovat o několik tahů dopředu. Proto už před časem věděl, že „trestání Ruska“ se s žádným úspěchem nesetká. Západ konečně potřebuje Rusko například pro řešení situace v Sýrii, která byla katalyzátorem pro zahájení a rozvoj uprchlické krize a proudu uprchlíků směrem do Evropy.

Výhodou H. Kissingera je nakonec i to, že zná vzorce rozhodování americké politické elity, která se v zásadě až na nemnoho výjimek, jako byl právě on nebo Z. Brezinski anebo J. Baker, tedy státní tajemníci, několika různých prezidentů, kteří se vyznačovali zvýšeným realismem.

To ale neznamená, že H. Kissinger například svými intrikami prostřednictvím CIA nepřispěl k pádu chilského socialistického prezidenta, vlády levice v Chile a k rozbití fingujícího parlamentního systému této země. Přitom i Kissinger musel dobře vědět, že Allende není Fidel Castro, a že tedy v Chile žádný obrat ke komunistickému modelu nehrozí.

Nicméně H. Kissinger je schopen kritického uvažování, a to je dobře. I dnes by ho měli vlivní američtí politici…..Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.