Vaše Věc: Rusko podává pomocnou ruku řešení v Sýrii

21.05.2016 21:40

Teritoriální a také symbolické zisky Asadovy armády v posledním půl roce dodaly Rusku další odvahu v pokračování pomoci Sýrii. Rusko vyzdvihuje svou morální autoritu, zdůrazňuje svou roli mediátora mezi sunnity a alávity v zemi, přináší humanitární pomoc civilnímu obyvatelstvu a je ochráncem světového historického bohatství díky osvobození Palmyry.

Vaše Věc: Rusko podává pomocnou ruku řešení v Sýrii
Foto: vasevec.cz
Popisek: Ruská propaganda, idealizované záběry

Toto poselství bylo sděleno zhruba stovce ruských a mezinárodních novinářů při návštěvě Sýrie. První jejich zastávka byla na letišti Hmeimim, kde je soustředěno bojové letectvo. Zde velí generálmajor Igor Konačenkov. Ten čelil mnoha otázkám týkajících se údajného bombardování v Aleppu. „My nebombardujeme Aleppo. Stále slyším stejné stereotypní otázky a kritiky. Proč tito lidé nevnímají, co se skutečně děje?“, říká generál Konačenkov. A pokračuje: „Osvobodili jsme spolu se syrskou armádou 500 lokalit, kde pomáháme např. s rekonstrukcí škol. Život jde dál. Země je ve fázi celkové rekonstrukce“.

Parciální stažení ruského letectva je odůvodněno oslabením teroristů, např. z Fronty al-Nusra a Islámského státu. Moskva považuje současnou tendenci ve vývoji syrské situace za optimistickou. „Asad se znovu chopil situace“, potvrzuje spolupracovník Konačenkova. Více než 7000 lidí, kteří patří do padesáti různých skupin nebo spolků z ozbrojené opozice, složili své zbraně během dvou posledních měsíců a přidali se k dohodě „Konec střelby v Sýrii“.

Vysocí ruští důstojníci si stěžují na „válku informací“, vedenou proti Rusku a vyjadřují se v tom smyslu, že Moskva a Damašek zabíjejí pouze teroristy, protože tito zabíjejí nevinné občany. Jako důkaz mají satelitní fotografie, které si pravidelně pořizují. Např. nemocnice al-Qods v Aleppu, bombardovanou 27. dubna 2016. Konačenkov potvrzuje, že zničení bylo předem přesně naplánováno . Stejně jako další dva objekty bombardované stejným způsobem. Co se týče leteckého bombardování uprchlického tábora v al-Kommouneh, kde zahynulo třicet civilistů, byl to útok dělostřelectva, říká generálmajor.

Cesta novinářů pak vedla do zničené sunnitské vesnice. Práce na opravách tam intenzivně probíhají se a lidé jsou rádi, že je alespoň klid zbraní. Igor Konačenkov přišel s nápadem udělat lidem z vesnice hezký večer Tak, aby alespoň na chvíli zapomněli na vše hrozné a úděsné co prožili. Moskva se postarala, aby dorazily dvě osobnosti, jednak šéfa orchestru divadla Mariinsky Valerij Gergujev, který dirigoval koncert v krásném amfiteátru Palmyry a ředitel Muzea Ermitáž Michail Piotrovskyj. To jsou dvě velká jména i pro média a vzkaz, že Kreml chce, aby toto poselství obletělo celý svět.

Rusko dosáhlo v zemi i mezinárodně autoritu a větší mezinárodní kredit. Tento úspěch je evidentně podporou Vladimíra Putina jeho syrskému protějšku Bašaru Asadovi. Město Palmyra se nyní nachází pod ochranou ruské armády, která okamžitě postavila vojsko kolem Palmyry a hlavně chrání ruiny antického městě, která je vedená jako světová památka UNESCO. Symbolickým způsobem u vchodu do archeologické čtvrti visí vedle sebe velké portréty prezidentů Putina a Asada.

Očividná symbióza vnukuje fakt, že Kreml bude - v jednáních a vyjednáváních, co se týče syrského konfliktu - postupovat z pozice velmi vzdálené Washingtonu

(podle článku v Le Figaro, ZP)

Pozn.: Transkripce jmen převzata z originálního textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla