Vaše Věc: Sarkozy vidí šanci v roce 2017 nebo nikdy

01.09.2016 12:29

„Rozhodl jsem se kandidovat v prezidentských volbách příští rok. Zúčastním se rovněž primárek pravého středu. Budu respektovat všechny pravidla. Proto tedy od nynějška opouštím bašty Republikánů a vydávám se na setkání s Francouzi po celé zemi. Přeji si s nimi mluvit abych získal jejich důvěru ke mně.

Vaše Věc: Sarkozy vidí šanci v roce 2017 nebo nikdy
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Do svého úsilí chci vložit veškerou svou energii, své zkušenosti a nadšení, které mám pro Francii. Věřím v renesanci francouzského národa. Francie si zaslouží, abychom jí dali vše. Jsme ve válce proti nepříteli, který nezná limity – hranice, který nás chce dostat, zasáhnout naše srdce a zbavit nás svobody, kterou Francie ztělesňuje a vroucně miluje po mnoho století. Jsem přesvědčen, že moje poslední šance je buď rok 2017 nebo nikdy. Málokdy se stane, že vhodné podmínky se sejdou takto pohromadě, aby bylo možné navrhnout změny v tak velkém rozsahu s opravdovými šancemi na úspěch.

Po uplynulých čtyřech letech, kdy bylo mnoho lží, cynismu a lhostejnosti by Francouzi rádi slyšeli a akceptovali pokrok a nové nápady, které byly dříve nepředstavitelné. To je jako bychom si museli sáhnout na úplné dno a nabrat všechnu sílu, odhodlání a energii a hledět konečně do budoucna s důvěrou.

Jsem přesvědčen, že potřebujeme nové ambiciózní myšlenky a vize. Uvědomuji si jedinečnost mé pozice. Byl jsem zvolen a poražen. Poznal jsem moc a opozici. Užíval jsem si večírky po vítězství a nesnesitelnou samotu při úsvitu druhý den po prohře. Zažil jsem zradu, patolízalství a lichotky. Je ve mně jistota, že jsem udělal dobře, když jsem nestál mimo a neodcizil se, neutíkal před překážkami, ať byly jakkoliv vysoké.

Rok 2017 nebude mít nic společného s rokem 2007. Deset let přešlo a svět se závratnou rychlostí změnil. Mám ambice navrhnout myšlenky a řešení, která pomohou Francii najít své místo a Francouzům důvěru v budoucnost.

Nechci zde představovat program vlády do všech detailů. Zkušenosti, které mám z doby mé vlády mně povzbuzují poznat charakter často nepředvídatelných situací. Jak bychom se mohli postavit před Francouze, dívat se jim do očí a seznámit je s obsáhlými návrhy pro dalších pět let, když víme, že jsme závislí na mnoha faktorech a podřízeni kontinuálně otřesům všeho druhu a krizím?

Moje kniha je odrazový můstek k příštímu mandátu. Čelem k nedůvěře Francouzů, chci přesvědčit miliony spoluobčanů, že debata v kampani, kterou povedu, bude pro mne přínosná, vyslechnu a odpovím na všechny otázky bez výjimky. Já nemám co skrývat. Protože, když si řekneme vše předem, budeme mít legitimitu udělat vše potom“.

„Moc rád bych si přál říci to, co řekl Alain Delon v jednom z jeho skvělých filmů: „Mí Francouzi mi rozumí“.

(úryvek z knihy: Nicolas Sarkozy „Vše pro Francii“, převzato z Le Figaro, zp)

Poznámka: Kniha vyšla minulou středu a věděli o ní jenom nejbližší autora.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.