Vaše Věc: Skvělé vítězství Putinovy strany

20.09.2016 10:49

Strana Jednotné Rusko, kterou dlouhodobě podporuje její spoluzakladatel, ruský prezident Putin, dosáhla v ruských parlamentních volbách vynikajícího vítězství.

Vaše Věc: Skvělé vítězství Putinovy strany
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Podle předběžných propočtů získala 54,08 % hlasů, což jí jednak dává jistotu absolutní většiny mandátů ve Státní domě, ale zřejmě ji to přibližuje také k ústavní většině. Druhou nejsilnější stranou v ruských parlamentních volbách je jako již tradičně Komunistická strana Ruské federace, se zhruba 13,42 % hlasů, která ovšem oproti volbám v roce 2011 ztratila zhruba čtvrtinu svých hlasů.

Více než v předchozích volbách získali Liberální demokraté politického klauna Žirinovského, se ziskem 13,25 %. Čtvrtou stranou v pořadí, která však oproti volbám před pěti lety ztratila více než polovinu svého elektorátu, je strana Spravedlivé Rusko, se ziskem 6,2 % hlasů. Spravedlivé Rusko, jen pro zajímavost, je politickou stanou, která je pozorovatelkou v Socialistické internacionále již více než 8 let.

(Pokud jde o údaje v %, vycházíme ze zatím zveřejněných průběžných čísel a předpokládáme, že definitivní čísla mohou být poněkud odlišná.)

Největší ztráty tedy v ruských volbách zaznamenaly Komunistická strana Ruské federace a Spravedlivé Rusko, když ruští voliči zřejmě slyšeli na silně vlasteneckou rétoriku strany prezidenta Putina. Zdá se, že to v nastalé situaci není nic překvapivého.

V komentářích známých „přátel Ruska a prezidenta Putina“ v českém tisku se jistě dozvíme, jaké manipulace v Rusku ve volbách proběhly.

Rusko jistě není vzorovou demokracií

Těžko si ale představit manipulace přímo při volebním aktu. Spíše mají i zahraniční komentátoři na myslí to, že v Rusku není připuštěna spravedlivá soutěž politických stran.

Ale upřímně, to po krajských a senátních volbách, které u nás proběhnou na začátku října, budou totéž o českém politickém prostředí moci říkat všechny politické strany, a to s výjimkou hnutí ANO mulitmiliardáře A. Babiše.

Všechny strany totiž mají těžší přístup do médií nežli hnutí ANO, mají také např. méně peněz a dražší služby za inzerci nežli československý miliardář. Tak jakápak rovná volební soutěž…

Pokud někdo bude chtít dodat nějaké konkrétní příklady z minulosti, týkající se rovném přístupu médií u nás, jsme kdykoli připraveni předložit celý soubor předvolebních manipulací.

Rusko jistě není vzorovou demokracií, ale je otázka, když se podíváme například na USA, zda právě tento stát s volební kampaní, která v roce prezidentských a kongresových voleb spolkne nejméně 2 miliardy dolarů, je tou výkladní skříní pravé demokracie…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.