Vaše Věc: Tempo ukrajinských reforem je pomalé i pro Mezinárodní měnový fond

25.11.2016 10:12

Jestliže Ukrajinci neschválí vhodný rozpočet na rok 2017 a nezesílí svůj boj proti korupci, nezískají od Mezinárodního měnového fondu (MMF) další peníze ze slíbeného úvěru ve výši 17,5 miliard dolarů.

Vaše Věc: Tempo ukrajinských reforem je pomalé i pro Mezinárodní měnový fond
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Nové vedení se vlády nad Ukrajinou ujímalo s plnou pusou slov o reformách, které pomohou odstřihnout oligarchy od vlivu na ekonomické rozhodování státu a reformy, které pomohou nastartovat ekonomické znovuzrození Ukrajiny. Slova, i když řidčeji, znějí z Ukrajiny stále, ale reformní tempo zvolila ukrajinská vláda více než volné a zkrátka se zdá, že Ukrajině v tomto nastavení není pomoci…

Trpělivost už dochází také MMF, který dříve hledal cestičky, jak Ukrajině půjčit, i když nesplňuje podmínky pro čerpání úvěru (nesplňuje, protože není schopná splácet své mezinárodní závazky.)

Šéfka ukrajinské národní banky tak nedávno varovala, že Ukrajině hrozí, že letos nezíská další splátku ze slíbeného úvěru od MMF, protože parlament není schopen schválit potřebné reformy.

MMF sice pozitivně ohodnotil některé kroky, které ukrajinská vláda prosadila, například spuštění databáze majetkových přiznání státních úředníků. Ale MMF zároveň dodává, že je zde spousta práce, kterou zbývá dodělat. A pokud hrozí, ze MMF Ukrajině zastaví možnost čerpání úvěrů, zdá se, že práci, kterou je potřeba dodělat, považuje MMF za velmi zásadní.

Připomeňme si například, že v poslední době ze své funkce oděského gubernátora odešel M. Saakašvili, stíhaný ve své vlasti – Gruzii – za zneužití pravomocí, a svůj odchod z pozice oděského gubernátora odůvodnil tím, že prezident Porošenko v Oděse podporuje korupci. Saakašvili plánuje na Ukrajině založit novou stranu, jejímž hlavním programem má být boj proti korupci...

Příběh o tom, že prezident země do svých služeb narychlo povolá příslušníka jiného státu, který je ve své vlasti stíhaný z tak závažného přečinu jako je zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěru peněz ze státního rozpočtu, a obsadí ho pod heslem boje proti korupci do velmi vysoké funkce, je fascinující. A pokud příběh pokračuje tak, že tento ve své vlasti stíhaný člověk, který měl například zpronevěřovat peníze ze státního rozpočtu, svou vysokou funkci za chvíli opustí, a to s odůvodněním, že člověk, který ho do této funkce pasoval, podporuje korupci, proti které chce tento stíhaný člověk bojovat, a tak založí novou politickou stranu, je to už téměř neuvěřitelné. Ale bohužel je to skutečnost. A to skutečnost, která zřejmě celkem věrně dokumentuje situaci, která na Ukrajině vládne. Pod rouškou reforem se zkrátka odehrává zejména boj skupin oligarchů o moc.

Není žádný důvod, proč by na toto divadlo měly přispívat cizí státy nebo mezinárodní instituce… Všechny peníze, které v tomto nastavení na Ukrajinu přijdou, půjdou pouze do kapes aktérů divadla. Ke zvýšení životní úrovně běžných Ukrajinců tyto peníze nepovedou…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.