Vaše Věc: Ukrajinci doplatili na slepou víru v zářné zítřky

13.03.2016 11:09

V britském deníku The Guardian se objevil závažný názor, že Západ svými sliby de facto přivedl ukrajinský lid do bídy. Tento názor zde prezentoval profesor politologie působící na University of Rhode Island Nicolai Petro.

Vaše Věc: Ukrajinci doplatili na slepou víru v zářné zítřky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Západní velmoci, v první řadě USA, Ukrajincům naslibovaly, Ukrajina se z ďáblovy pasti, tedy z pod vlivu Ruska, stane pod vlivem Západu nejméně rájem na zemi. Ukrajinci těmto slibům, které měly k realitě zhruba stejně blízko jako je to z Moskvy do Washingtonu, uvěřili. Po svržení prezidenta Janukovyče si zvolili vládu pod vedením prezidenta Porošenka a premiéra Jaceňuka. Tato vláda Ukrajincům slíbila, že nastoupí „západní“ cestu, zatočí s korupcí a vyvede zemi z hospodářských problémů, které v Janukovyčově době byly ještě jakž takž zvládnutelné.

Zatímco západní velmoci Ukrajině slibovaly tu vstup do NATO, tu zase do EU, země se pod novým vedením rychle propracovávala ke státnímu bankrotu. Vyčerpávaly ji bezvýchodné boje na východě země (které jasně ukázaly, že ukrajinské jednotky by v NATO příliš platné nebyly), oligarchové, se kterými Porošenko sliboval zatočit, jenom prostřídali své pořadí u penězovodů, a země nyní trpí i svým ideologickým protiruským postojem.

V lednu tohoto roku blahopřál prezident Porošenko Ukrajině k tomu, že přežila svou první zimu bez závislosti na ruském plynu, místo něhož nakoupila plyn evropský. Evropský plyn, jak zdůraznil i prezident Porošenko, byl o 30 % dražší než plyn ruský. A tento evropský plyn proudil na Ukrajinu z Polska, Maďarska a Slovenska, kam ovšem dotéká mimo jiné z Ruska. Tedy výborný obchod skutečně hodný chvály.

N. Petro si ve svém komentáři v Guardianu všiml také toho, že jen za loňský rok klesla životní úroveň Ukrajinců o polovinu, ukrajinská hřivna ztratila 350 % své hodnoty a inflace stoupla o neuvěřitelných 43 %. Ukrajinskou vládu to však, jak se zdá, nikterak nevzrušuje. Ukrajince ovšem jejich situace pochopitelně tíží a prezidentu Porošenkovi již podle průzkumu, který v prosinci provedl Gallupův ústav, důvěřuje pouze 17 % lidí. I svržený prezident Janukovyč se těšil větší podpoře… Stejný ústav také v lednu tohoto roku uveřejnil výsledky výzkumu veřejného mínění, ze kterého vyplývá, že Ukrajinci hodnotí svou životní úroveň nejhůře za celou existenci samostatné Ukrajiny, a nepředpokládají, že by se jejich situace v budoucnu mohla zlepšit.

Běžní obyvatelé Ukrajiny již tedy z vize zářných zítřků pod křídly Západu vystřízlivěli. Jediný, kdo nejspíš stále ještě doufá, že si značně polepší díky penězům, které by na Ukrajinu mohly přitéct z EU, MMF či jiných institucí Západu, jsou ukrajinští oligarchové. A i těm by již představitelé Západu, jejichž velké sliby mají značný podíl na zhoršení ekonomické situace Ukrajiny, měli jasně říci, že ukrajinské oligarchy zkrátka západní země sponzorovat nebudou…Mají totiž vlastní starosti.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…