Vaše Věc: V Mosulu pokračuje bitva proti Islámskému státu

20.03.2017 10:40

Humvee střílí svým těžkým kulometem na nepřítele. Tento obrněnec americké výroby brání vstup do jedné z ulic čtvrti al-Mansur v západním Mosulu. Z výšky své věže střelec skenuje tiché domy.

Vaše Věc: V Mosulu pokračuje bitva proti Islámskému státu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mosul

Hledá střelce a najednou vidí auto. „Sebevražený vůz,“ křičí na jednou vojáci. Tyto výbušninami naložené automobily řízené sebevražednými atentátníky se vydávají k útoku na západní Mosul. A hledají skupiny iráckých vojáků, poblíž kterých se atentátníci odpálí nebo na vojáky házeji výbušniny. Díky jejich vzhledu podobajícímu se běžným vozům na ně občas útočí i síly protiteroristické koalice. Aby džihádisté zvýšili zmatek, přinutili obyvatele Mosulu, aby z garáží vyparkovali své vozy na ulici. „To ještě více zpomaluje postup prrotiteroristické koalice,“ vysvětluje Haidar Kathem, major speciálních iráckých sil.

Bomba vyhozená z atentnátnického vozu naštěstí nikomu nezpůsobila zranění, ale řidič Humvee dává přednost ústupu. Ve vedlejším domě se zatím připravuje další vojenská jednotka. A patří k druhé brigádě protiteroristických sil elitních iráckých jednotek. Asi dvacítka vojáků mlčí. Někteří ani nekouří. V půl deváté večer zahajují akci.

Vždy po dvou přecházejí ulici chráněnou obrněncem Humvee a shromažďují se ve dvoře domu. Válka venku zní všemi možnými zvuky. Jednotka rychle prohledává dům. Vojáci nyní v Mosulu bojují další bitvu, zatím zřejmě největší. Jde o boj o bloky domů. Z boje o východní Mosul se poučili jak vojáci protiteroristických sil, tak džihádisté.

Džihádisté se na boje v západním Mosulu připravovali už měsíce. Už měsíce dům od domu prohledávali město, aby se dokázali bránit. Aby byli skryti před leteckými pozorovateli, vyhloubili si tunely, aby mohli procházet z jednoho bytu do druhého, prořezávají betonem opravdové cesty, aby byli naprosto skryti.

V západním Mosulu nejde pouze o to prověřovat dům po domě jako na východě. Tady na západě musí být každý blok prohledán a ve svém celku vyčištěn.

Džihádisté umějí využít naše slabé stránky. Víc než kdy jindy se promíchávají s civilním obyvatelstvem a používají ho jako rukojmí. Je těžké džihádisty identifikovat.

Irácká armáda v západním Mosulu raději používá helikoptéry, a to kvůli tomu, že ulice jsou zde velmi úzké a hustě obydlené, což komplikuje manévry obrněnců Humvee.

Vojáci prohledávají domy, aby je mohli vyčistit od džihádistů, vždy stejně. Nejdřív se jde do dvora, pak do domu, pak na střechu, potom na terasu. Vojáci překonávají další ulici a směřují k novému bloku. Je to vyčerpávající práce, nekonečný labyrint domů v garážích, obýváků na střeše pod nekonečnou střelbou…

Když mají bloky domů prohlédnuté, mohou se obrněná vozidla, která je chrání, posunout dále. Rychlé pokroky posledních dnů, dovolily iráckým silám zmocnit se jihu Mosulu. Ale společně s posunem se kontrola terénu stává stále nebezpečnější.

Protiteroristické síly už osvobodily sídlo provinciální vlády, ale to stále ještě není úplně bezpečné.

Boj o Mosul bude tím těžší, čím blíže se vojenské jednotky budou dostávat ke Starému městu, kde jsou velmi úzké ulice a kde je velká hustota obyvatel. Tam bude použití obrněnců nemožné. Zde se očekávají tvrdé boje, které budou vést speciální policejní jednotky a jednotky rychlého nasazení.

Protiteroristická koalice byla tvrdě prověřená v bojích ve východním Mosulu, a nyní pokračuje ve svém tažení v západním Mosulu, který je historickou baštou sunnitsko-iráckých povstalců. Vítězství bude dosaženo metr po metru.

(Z deníku Le Figaro, zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…