Vaše Věc: Velmi pochybné volby prezidenta Gabonu

09.10.2016 14:40

Po čtyřech dnech od oficiálního vyhlášení výsledků voleb, staronový prezident Gabonu Ali Bongo pospíchá složit prezidentskou přísahu. Uprostřed noci Gabon zorganizoval minulé úterý spěšně inauguraci po silné povážlivé a pochybné prezidentské volbě.

Vaše Věc: Velmi pochybné volby prezidenta Gabonu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Gabon

Prezident Bongo dosáhl svého, datum ceremoniálu nebylo tak rychle stanoveno, minulý čtvrtek proudily mramorovým prezidentskym palácem u břehů moře a ve vůni8 kadidla hosté a hodnostáři. Všichni spěchající a zmatení z rychlosti událostí. Tento neobvyklý spěch není bezdůvodný, jde o to, zabránit opozici se zorganizovat a prohlásit volby Ali Bonga za zmanipulované. „Musíme jednat rychle, hodně věcí se musí bezodkladně vyřídit“, říká okolí prezidenta. Tato briskně složená přísaha prezidenta dovolí vládě vysvětlit relativně malou účast zahraničních delegací při prezidentově inauguraci. Přítomni byli pouze čtyři prezidenti – z Mali, Nigeru, Toga a Sao Tomé. Marocký král má sice blízko k Ali Bongovi a přesto poslal na inauguraciž místo sebe premiéra. Velcí sousedé Kongo a Kamerun vyslali delegace. Mimo Afriku se nikdo neobtěžoval poslat gratulace.

Pouze suchý komentář vysoké reprezentantky EU paní Federiky Mogherini, která potvrzuje, že „důvěra gabonského národa, co se týče integrity volebního procesu, zpochybnila jeho řádný průběh“. To, co se událo v Gabonu, je velmi vážné a není to vžž tradicí této země. Je na prezidentovi, aby našel vhodná východiska a otevřel se zemím Evropy, vysvětluje se v Paříži na ministerstvu zahraničí v Quai d´Orsay. Tak se vyjadřuje ministr zahraničí a bývalý premiér za Socialistickou stranu Ayrault.

Práce bude obtížná, jestliže si prezident myslí, že dialog bude to nejdůležitější, aby země vyšla z krize. Nikdo z vlády tomu ale příliš nevěří. Prezident Bongo pozval ke společnému stolu všechny příznivce a vojenské vysoce postavené činitele. „U nás se problémy řeší v rodině“ řekl prezident, aby odsunul myšlenku na jakoukoliv zahraniční medializaci, kterou by vyjádřila opozice. Hovořil o počtu volných prezidentských mandátů, které pořád ještě jsou bez početního limitu v Gabonu. Pro jeho protivníky je to konkrétní bod, který přichází dost pozdě.

„Už léta máme zájem diskutovat s vládou“ zatím bez úspěchu, říká muž z opozice. V tomto kontextu naděje na mluvčí je nulová. Očividně je Bongo rozhodnut vzít vše do vlastních rukou a chce vytvořit v příštích dnech novou vládu. Zkrátka pro obyvatele Gabonu se nic nezměnilo a nic pozitivního nemohou do budpoucna čekat.

(Podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…