Vaše Věc: Vyšší minimální mzda podnikům neškodí, ale pomáhá

15.03.2016 14:09

Jedna z věcí, která se současné vládě povedla, je opakované zvyšováni minimální mzdy. Od ledna 2007 stagnovala česká minimální mzda až do srpna 2013 na 8 000 korunách. Od srpna 2013 stoupla minimální mzda na 8 500 korun, od ledna 2015 na 9 200 korun a od ledna letošního roku na 9 900 korun. Každé zvýšení minimální mzdy s sebou nese skuhrání české pravice a kapitalistů pickwickovského zaměření, jak zvyšování minimální mzdy povede jen k růstu nezaměstnanosti a tak dále a tak dále. Němečtí experti však tvrdí něco jiného…

Vaše Věc: Vyšší minimální mzda podnikům neškodí, ale pomáhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Institut minimální mzdy má zavedeno 21 z 28 zemí EU. Od počátku roku stoupla minimální mzda v těchto zemích o 4,5 %. V ČR to sice bylo o více, ale i tak je minimální mzda pátá nejnižší v celé EU. Nižší minimální mzdu mají garantovanou už jen zaměstnanci v Litvě, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Německo zavedlo zákonem stanovenou minimální mzdu po tlaku SPD v lednu 2015, a to ve výši 8,50 euro za hodinu. Česká minimální mzda odpovídá 2,33 eurům za hodinu.

Němečtí experti nyní přišli s informací, že zavedení minimální mzdy německému hospodářství pomohlo. „Žádné propouštění kvůli vyšším nákladům, jak někteří předpovídali, nenastalo. Drama na trhu práce se nekoná,“ uvedl Joachim Möller z norimberského Ústavu pro výzkum pracovního trhu, a jeho slova dodává i fakt, že Německo loni patřilo k zemím s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU.

J. Möller také uvedl, že německé firmy nemusejí litovat vyšších nákladů, protože se jim v konečném důsledku vyplatí. Díky vyšší minimální mzdě klesne míra fluktuace zaměstnanců, a s ní klesnou také náklady na zaučování nových zaměstnanců.

Jak vyplývá ze zkušeností v Německu, zavedení minimální mzdy a ani její zvyšování není tím rozhodujícím faktorem, který by se zásadním způsobem podílel na růstu nezaměstnanosti. Koneckonců v ČR nezaměstnanost pomalu klesá, a minimální mzda pomalu roste. V ČR se minimální mzda pohybuje přibližně na 35 % průměrné mzdy. V ostatních zemích EU je to kolem 40 %. Vláda by měla usilovat o to, aby se ČR dostala alespoň na průměr EU co do výše minimální mzdy v poměru ke mzdě průměrné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.