Vaše Věc: Zemřel bývalý panamský diktátor Noriega

09.06.2017 19:15

Nebyl to pouze diktátor, ale jeden z hlavních aktérů boje proti komunismu, který Washington vedl v osmdesátých letech v Latinské Americe. Noriega zemřel ve věku 83 let. Není to náhoda, že se prezident George Bush o něj přestal zajímat několik týdnů po pádu Berlínské zdi, když komunismus již nebyl hrozbou pro svobodný svět. Noriega to byla latinsko – americká karikatura: zkorumpovaný, agent CIA, ale také sloužící tajným službám kubánským, spojený s prodejem drog a mučením.

Vaše Věc: Zemřel bývalý panamský diktátor Noriega
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Noriega

Manuel Noriega v šedesátých letech vystudoval na americké vojenské škole v pevnosti Gulick. Tato škola formovala většinu budoucích diktátorů podporovaných Washingtonem ve jménu boje proti komunismu. Byl rekrutován CIA již více let, protože americká agentura v něm viděla nadějného člověka ze země nevypočitatelné, co se týče strategie. Když padla v roce 1968 v Panamě vláda a u moci byl prezident Armulfo Arias, který otevřel cestu dvěma desetiletím diktatury a moci generála Omara Herrera, Manuel Noriega se stal nejmocnějším šéfem G2, což byla nelítostná panamská tajná služba. Stal se nejpotřebnějším jednak diktátorovi Torriosovi a také CIA.

Generál Torrios zemřel v roce 1981 při letecké nehodě, která se nikdy řádně nevyšetřila. Manuel Noriega se přiblížil k Pablu Escobarovi, který vytvářel kartel jmenovaný Medellin, což byla jedna z nejmocnějších kriminálních organizací všech dob. Panama se stala nejlepším spojencem Escobarovy organizace: byla to platforma reexportu drog, místo, kde se praly peníze z obrovských zisků generovaných z narkodistribuce. A byla také přístřeším pro Pabla Escobara, jeho rodinu a jeho věrný doprovod, když se situace v Kolumbii nevyvíjela dobře.

Během osmdesátých lete se pohyby gerily v centrální Americe znásobily, zejména v Nikaragui a Salvadoru. Manuel Noriega se dal do služeb Washingtonu, aby financoval, vyzbrojil a někdy zastřešoval pohyby protirevoluční, jako např. Contras Nikaraguayens. Také dodával zbraně gerilám a informace kubánských službám. Manuel Noriega v té době se zdá, uspokojil celý svět.

Bývalý francouzský prezident Francois Mitterrand ho vyznamenal řádem Čestné legie v roce 1987. V prosinci 1988 byla senátní komise Spojených států přesvědčena, že Noriega vytvořil „první narkoamerický stát“. V květnu 1989 zrušil výsledek prezidentských voleb a sám se určil prezidentem republiky. Washington již nad tím nemohl zavírat oči. Prezident Bush se rozhodl k invazi do Panamy 20. prosince 1989: operace se jmenovala „Pravý důvod“.

V této operaci se americká armáda úplně znemožnila v neuvěřitelné honbě za Noriegou, kterého pronásledovala několik dnů v ulicích Panamy. Nakonec ho americké síly našly. Manuel Noriega se Američanům vzdal 3. ledna 1990. Byl odsouzen na čtyřicet let vězení tribunálem v Miami. Poté byl deportován do Francie a odsouzen za praní špinavých peněz v červenci 2010. V roce 2011 byl Noriega vydán do své země, kde byl opět souzen a odsouzen za všechny své zločiny.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…